Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O POLICIJI I O EVIDENCIJAMA I OBRADI PODATAKA U OBLASTI UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Policijske kamere na 653 lokacije u Beogradu


Na 653 lo­ka­ci­je u Be­o­gra­du po­sta­vlje­ne su ka­me­re MUP-a. Na saj­tu Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va do­stup­no je oba­ve­šte­nje, od­no­sno spi­sak, na ko­jem se po red­nim bro­je­vi­ma mo­gu vi­de­ti na­zi­vi svih lo­ka­ci­ja u glav­nom gra­du Sr­bi­je ko­je su po­kri­ve­ne po­li­cij­skim vi­deo-nad­zo­rom. Na jed­noj lo­ka­ci­ji mo­že bi­ti in­sta­li­ra­no vi­še ka­me­ra, ta­ko da je pret­po­stav­ka da ta­čan broj po­je­di­nač­nih ka­me­ra u pre­sto­ni­ci pre­la­zi 1.000.

Stu­bo­vi sa po dve, tri, če­ti­ri ka­me­re ni­ca­li su po­sled­njih go­di­na u svim ve­ćim, ali i ma­njim uli­ca­ma – go­to­vo na sva­kom ćo­šku gra­da. Po nji­ho­vom po­zi­ci­o­ni­ra­nju mo­glo bi se za­klju­či­ti ka­ko će osnov­na na­me­na po­li­cij­skih ka­me­ra bi­ti kon­tro­la sa­o­bra­ća­ja. Ali one se mo­gu ko­ri­sti­ti za nad­zor jav­nih po­vr­ši­na u svr­hu kon­tro­le i po­ja­ča­ne bez­bed­no­sti, kon­tro­lu jav­nog re­da i mi­ra – če­sto su dra­go­ce­ne za re­ša­va­nje te­ških kri­vič­nih de­la...

Pre dve go­di­ne, MUP je po­sta­vio 633 ka­me­re na 262 lo­ka­ci­je u Be­o­gra­du. Pre­ma ras­po­lo­ži­vim in­for­ma­ci­ja­ma, od tog bro­ja bi­lo je 357 fik­snih i 149 po­kret­nih ka­me­ra, kao i 127 “sa­o­bra­ćaj­nih” ko­je su po­ve­za­ne na soft­ver ko­ji auto­mat­ski pre­po­zna­je re­gi­star­ske ta­bli­ce auto­mo­bi­la. Ove ka­me­re in­sta­li­ra­ne su u svim be­o­grad­skim op­šti­na­ma, a naj­vi­še ih je na No­vom Be­o­gra­du.

“Sa­o­bra­ćaj­ne ka­me­re” pre­po­zna­ju ši­rok spek­tar pre­kr­ša­ja – pre­ko­ra­če­nje do­zvo­lje­ne br­zi­ne, pro­la­zak kroz cr­ve­no sve­tlo, kre­ta­nje u su­prot­nom sme­ru, kre­ta­nje žu­tom tra­kom, za­u­sta­vlja­nje na ne­do­zvo­lje­nom me­stu, da li je vo­zi­lo re­gi­stro­va­no, na­sil­nič­ku vo­žnju…

Nji­ho­va pred­nost je u to­me što po auto­ma­ti­zmu pre­po­zna­ju na­ve­de­ne pre­kr­ša­je. Ka­me­re ko­je su po­sta­vlje­ne is­pred ras­kr­sni­ca ili pe­šač­kih pre­la­za na ko­ji­ma je sa­o­bra­ćaj re­gu­li­san se­ma­fo­ri­ma, po­mo­ću od­go­va­ra­ju­ćeg soft­ve­ra de­tek­tu­ju vo­zi­la ko­ja pro­đu na znak cr­ve­nog sve­tla i auto­mat­ski be­le­že vi­deo-sni­mak pre­kr­ša­ja.

Na­kon što ka­me­ra sni­mi pre­kr­šaj, po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci ob­ra­đu­ju fo­to-za­pi­se i po re­gi­stra­ci­ji utvr­đu­ju vla­sni­ke vo­zi­la. Fo­to-za­pis pre­kr­ša­ja, za­jed­no sa pre­kr­šaj­nim na­lo­gom se po­tom ša­lje na kuć­nu adre­su vla­sni­ka vo­zi­la.

On ima rok od osam da­na da do­sta­vi pot­pu­ne i tač­ne po­dat­ke o iden­ti­te­tu oso­be ko­ja je uči­ni­la pre­kr­šaj. Uko­li­ko auto­mo­bi­lom u tre­nut­ku či­nje­nja pre­kr­ša­ja ni­je upra­vljao vla­snik vo­zi­la, on je du­žan da do­sta­vi pi­sa­nu iz­ja­vu ove­re­nu kod nad­le­žnog or­ga­na na osno­vu ko­je se mo­že utvr­di­ti ko­ja je oso­ba upra­vlja­la auto­mo­bi­lom. Ka­me­re MUP-a po­kri­ve­ne su Za­ko­nom o po­li­ci­ji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016, 24/2018 i 87/2018) i Za­ko­nom o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 21.05.2024.
Naslov: Redakcija