Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Do porodične penzije bez rešenja o nasleđivanju


Od početka ove godine za sve one koji su ostali bez svojih dragih koji su imali pravo na penziju važe nova pravila. Naime, iznos penzije koji pripada preminulom penzioneru ne računa se više do dana smrti, već do kraja meseca u kome je smrt nastupila. Ovakav način obračuna već je postao uobičajen u mnogim evropskim državama, a u Srbiji se primenjuje od januara, ističu u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO).

Tako da naslednici sada mogu da računaju da se za poslednji mesec života pripadajući iznos ne računa srazmerno do dana smrti, već poslednja penzija, kao i eventualne novčane naknade, pripada u celokupnom iznosu. Kako bi članovi porodice preminulog penzionera mogli da naslede neisplaćen iznos, potrebno je da od penzijskog fonda zatraže izdavanje potvrde o pripadajućim a neisplaćenim iznosima penzije i novčane naknade. Ovo je ujedno i prilika za proveru da li je fond obavešten o smrti, napominju u PIO.

Potvrda koju izdaje fond se zatim koristi u ostavinskom postupku, kako bi se ovi iznosi pripisali imovini umrlog koja je predmet nasleđivanja. Uz pravosnažno rešenje o nasleđivanju, lica koja su određena kao naslednici mogu od fonda da zatraže isplatu neisplaćenih iznosa na svoj račun, u delu koji im je određen. Istovremeno, onaj ko snosi troškove sahrane ima mogućnost da podnese zahtev za naknadu pogrebnih troškova. Uz zahtev se obavezno prilaže račun za pogrebne usluge i opremu na kome je navedeno ime i prezime osobe koja je snosila troškove, kao i podatak o bankovnom računu na koji treba isplatiti naknadu.

Za 2024. godinu, kažu u penzijskom fondu, naknada pogrebnih troškova određena je u iznosu od 68.863 dinara. Iznos naknade se ne razlikuje bez obzira na to da li je umrli penzioner pripadao kategoriji osiguranika zaposlenih, samostalnih delatnosti ili poljoprivrednika.

U slučaju da je preminuli penzioner imao prebivalište ili stalni boravak van Srbije, naknada se isplaćuje pod uslovima predviđenim međunarodnim sporazumom o socijalnom osiguranju, a ukoliko sa državom u kojoj je penzioner živeo ne postoji sporazum o socijalnom osiguranju, onda je uslov za isplatu naknade reciprocitet i ceni se u svakom pojedinačnom slučaju. U praksi, okolnost da je preminuli penzioner imao prebivalište ili stalni boravak van Srbije najčešća je kod korisnika koji žive u nekoj od država nastalih na prostoru SFRJ, a tu je situacija ujednačena – međunarodni sporazumi uslovljavaju isplatu naknade činjenicom da ta naknada nije već ostvarena kod inostranog nosioca osiguranja.

Iz tog razloga, od država čiji propisi predviđaju naknadu pogrebnih troškova pre isplate naknade u Srbiji potrebno je pribaviti potvrdu da takva naknada nije već isplaćena, a to čini penzijski fond po službenoj dužnosti.

Pored navedenih prava koja se ne odnose na ostvarivanje prava na penziju, po smrti korisnika invalidske, odnosno starosne penzije, članovi porodice mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju, pod uslovima uređenim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014, 142/2014, 73/2018, 46/2019 - odluka US, 86/2019, 62/2021, 125/2022, 138/2022 i 76/2023). Ovde je važno naglasiti da izmena u pogledu obračuna pripadajuće penzije umrlog utiče i na pravo na porodičnu penziju.

Naime, do kraja 2023. godine je to pravo pripadalo od prvog dana nakon smrti penzionera. Pošto se od 2024. godine penzija umrlom isplaćuje za ceo mesec u kom je preminuo, pravo na porodičnu penziju članovi porodice ostvaruju od prvog dana narednog meseca. Na primer, ukoliko je penzioner umro sredinom aprila, njemu pripada ceo mesečni iznos za april, a članovima porodice se porodična penzija utvrđuje od 1. maja.

U Fondu PIO napominju da pravo na porodičnu penziju nema veze sa nasleđivanjem. To što neko lice jeste ili nije određeno kao naslednik ne znači da ima ili nema pravo na porodičnu penziju. To, naravno, istovremeno znači i da za podnošenje zahteva za porodičnu penziju nije potrebno rešenje o nasleđivanju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, J. Petrović Stojanović, 18.05.2024.
Naslov: Redakcija