Zastava Bosne i Hercegovine

POČEO ZAVRŠNI ISPIT ZA UČENIKE OSMOG RAZREDA


Završni ispit, najvažnija trodnevna provera znanja za sve osmake, ali i za preduniverzitetski sistem, počeo je testom iz srpskog, odnosno maternjeg (mađarskog, rusinskog, slovačkog, rumunskog, albanskog, bugarskog, hrvatskog ili bosanskog jezika) jezika i književnosti. U sredu đaci polažu matematiku, a u četvrtak će rešavati zadatke iz predmeta koji su odabrali od pet ponuđenih: biologije, istorije, geografije, fizike ili hemije. Ista procedura važi sva tri ispitna dana. Učenici su dužni da u školu u kojoj će polagati malu maturu dođu najkasnije do osam časova, dakle sat vremena pre nego što počinje ispit. Ne smeju da zaborave da ponesu đačku knjižicu. Preporučuje se da doručkuju pre dolaka u školu. U ispitnim salama đaci treba da budu raspoređeni na tačno određena mesta do 8.30 sati. Ispit počinje u devet časova, a učenici će imati na raspolaganju 120 minuta da reše zadatke. Završni ispit ovog juna polagaće nešto više od 67.000 osmaka na republičkom nivou.

Pravilo je da, ukoliko škola za to ima uslove, cela generacija đaka osmog razreda jedne osmoletke polaže malu maturu u istoj sali, uglavnom je to fiskulturna ili svečana, a na deset učenika dežura jedan nastavnik. Stolovi treba da budu raspoređeni tako da je međusobno rastojanje između njih u svakom smeru najmanje 1,2 metra, da dežurni nastavnici mogu bez poteškoća da prođu između svake klupe. A u svakoj klupi na ispitu sedi po jedan učenik i to u središnjem delu. Đaci ne mogu proizvoljno da zauzmu mesto koje žele u ispitnoj sali. Stolovi su numerisani tako da na svakom, na nalepnici, piše redni broj koji odgovara rednom broju učenika sa jedinstvenog spiska osmaka po azbučnom redu, a dodatno je naznačen i izborni predmet koji je taj đak odabrao da polaže trećeg dana mature.

Pre ulaska učenika salu u kojoj polažu završni ispit, na posebno određenom mestu, učenici odlažu svoje torbe, isključene mobilne telefone, pametne satove, druga digitalna pomagala, kao i pernice, beleške, papire, hranu... Ni dežurnim nastavnicima nije dozvoljeno da unesu svoje torbe i mobilne telefone u ispitnu prostoriju. U salu u kojoj polažu testove, osim propisanog i dozvoljenog pribora za rad, učenici mogu da unesu samo flašicu vode ili osvežavajućeg napitka. Na test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i na test iz izabranog predmeta od pribora osmaci treba da ponesu grafitnu olovku i gumicu, škola je u obavezi da za svakog učenika obezbedi dve hemijske olovke koje pišu plavo. Za ispit iz matematike potreban im je i geometrijski pribor: lenjir, trougao i šestar.

Najkasnije do 8.45 sati dežurni nastavnici treba da podele testove osmacima. Pre početka vremena predviđenog za izradu zadataka đaci treba da unesu identifikacione podatke u dati obrazac na omotnici testa. Mogu da postavljaju pitanja dežurnim nastavnicima pre nego što ispit počne, a pravilo je da u toku ispita nema dodatnih objašnjenja. Prvih 45 minuta od početka vremena predviđenog za izradu zadataka na maloj maturi osmaci ne mogu da napuste ispitnu salu, kao ni poslednjih 15 minuta.

Malim maturantima se savetuje da ne žure, da najpre urade zadatke koje znaju, da prvo pišu grafitnom olovkom, iako to nije obavezno, ali da na kraju obavezno sve odgovore napišu plavom hemijskom olovkom. To je naročito važno jer se odgovori napisani grafitnom olovkom, čak iako su tačni, kao ni prepravljana prethodno netačno hemijskom napisana rešenja neće priznavati prilikom bodovanja.

U toku ispita nema priče, nije dozvoljeno da se učenici među sobom konsultuju, ni da prepisuju, jer će u suprotnom biti udaljeni sa ispita, što je i jedini način da se ovaj ispit padne, jer ne postoji bodovni prag za prolaz. Kada završe izradu testa procedura nalaže da učenici podizanjem ruke pozivaju dežurnog nastavnika i on još jednom proverava da li je đak odgovore napisao hemijskom, a kada rad preda, učenik u tišini treba da izađe iz ispitne sale, tako da ne remeti rad vršnjaka. Ispit se svakog od tri dana testiranja završava u 11 sati.

Tačna rešenja svih testova koje budu uradili na maloj maturi osmaci će moći da vide na sajtu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV), kuće u kojoj nastaju svi maturski zadaci i ispitne kombinacije. Planirano je da svakog ispitnog dana oko sat vremena posle završetka ispita u školama bude objavljen ključ s ispravnim odgovorima na pitanja iz testa koju su učenici tog dana radili, potvrđeno je za “Politiku” u ZVKOV-u. Osim tačnih rešenja zadataka, učenicima će, posle polaganja, u objavljenom ključu biti predočen i način na koji se boduju ispravna rešenja.

Ukoliko učenik zakasni na ispit, to jest ako na dan polaganja stigne u školu najkasnije do 9.30 sati, može da polaže test, ali tek kada to odobri predsednik školske komisije, to jest direktor osmoletke. Međutim, za onoliko minuta, a najviše pola sata, koliko je đak zakasnio na proveru znanja, imaće manje vremena za rešavanje ispitnih zadataka.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika
Naslov: Redakcija