Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ODLUKE O VISINI MINIMALNE CENE RADA ZA PERIOD JANUAR-DECEMBAR 2025. GODINE: Predstavnici sindikata očekuju znatno niže povećanje od prošlogodišnjeg


Svi zaposleni koji tokom 2024. godine primaju minimalnu zaradu mesečno dobijaju, u zavisnosti od broja radnih dana, između 45.000 i 49.864 dinara.

Na pitanje da li će ovaj iznos u narednoj godini premašiti 50.000 dinara, predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da je u tom pogledu pesimista.

“Mislim da će povećanje minimalca za 2025. biti do 10 odsto, što se u svakom slučaju neće približiti minimalnoj potrošačkoj korpi. Sve zavisi od budžeta i procene Vlade Republike Srbije, ali maksimum je 10 odsto, što znači da rast može biti i sedam ili osam procenata. Pretpostavljam da će se državni zvaničnici pozivati na to da je prošle godine ostvareno istorijsko povećanje minimalne zarade od 14,3 odsto, i da će zato ove godine povećanje svakako biti procentualno manje. Prema sadašnjem stanju stvari, minimalna zarada će teško preći 50.000 dinara, ocenjuje Savić.

U 2023. godini sindikati su, zbog visoke inflacije, tražili da se minimalna zarada poveća dva puta u toku godine. Međutim, njihov predlog je odbijen.

Iz Ministarstva finansija su tada dali objašnjenje da zbog godišnje inflacije nema razloga da se minimalna cena rada povećava dva puta. I pre nego što su počeli pregovori u okviru Socijalno-ekonomskog saveta, predsednik Srbije je najavio kolika će biti minimalna zarada za narednu godinu.

Kada je reč o ovogodišnjim pregovorima, koji tradicionalno počinju tokom letnjeg perioda, predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da ne očekuje nikakve promene ni u predstojećim razgovorima sindikata, poslodavaca i predstavnika Vlade.

“Ne mislim da će se išta promeniti. Da bih imala očekivanja Socijalno-ekonomski savet bi morao bolje da radi, a pošto je to samo jedna forma potrebna ovoj vlasti za eventualne evropske integracije, onda mislim da se ništa neće promeniti. Odluku će ponovo doneti Vlada Srbije, odnosno predsednik. Možda ove godine odluku neće saopštiti ranije, jer je to nailazilo na naše osude i kritike, ali u svakom slučaju način donošenja odluke o minimalcu će biti isti”, ističe ona.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ranije je rekao da je prošle godine minimalna cena rada porasla mimo predviđanja.

“Minimalac je porastao 14,3 odsto, a realno je trebalo da prati rast BDP-a i inflacije. Sada je prosečna inflacija oko 4,9 odsto, dok se predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda biti između dva i tri procenta. To znači da povećanje minimalne cene rada nikako nije moglo da bude 14,3 odsto. Mnogo je više nego što je bilo predviđanje privrednih kretanja”, ocenio je Atanacković.

On očekuje da će ove godine predlog Vlade Republike Srbije, kao najvećeg poslodavca, pratiti parametre na osnovu kojih se i donosi odluka, a to su rast BDP-a i inflacija.

Predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić smatra da neće doći do izjednačavanja minimalne potrošačke korpe i minimalne zarade, a to je ono što je sindikatima odavno obećano.

“Mislim da se to neće desiti ni ovaj put jer je znatno povećana potreba za visinom minimalne potrošačke korpe. Nisam optimista, dosta toga se obećava, ali ništa ne ispunjava”, naglasila je ona.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 10.06.2024.
Naslov: Redakcija