Zastava Bosne i Hercegovine

POČEO SA RADOM BESPLATAN DIGITALNI SERVIS ZA PRIVREDNIKE “BIZCHAT”


Veštačka inteligencija i te kako jeste u službi privrede, a od 5. marta, privrednici imaju na raspolaganju potpuno besplatan digitalni servis koji će im, na novi način, pružiti informacije važne za poslovanje u Srbiji. Na jednom mestu dobijaće odgovore na sve što ih interesuje, počev od toga kako da otvore firmu, koji su papiri potrebni, kome da predaju zahtev.

Marko Čadež, predsednik Privredne Komore Srbije otkriva detalje:

*Privredna komora Srbije, u okviru Kopaonik biznis foruma, predstavila je novi digitalni servis zasnovan na veštačkoj inteligenciji - BizChat - o čemu se radi?

- Privredna komora lansira je u ovom mesecu dva nova i inovativna digitalna alata. Jedan je BizChat. Reč je o novom digitalnom servisu koji je potpuno na bazi veštačke inteligencije, a koji domaćim i stranim privrednicima koji nameravaju da ovde posluju i investiraju omogućava da dobiju važne informacije u vezi sa poslovanjem.

Moći će da dobiju odgovore kao na primer: kako da otvore firmu, koje su poreske stope, na koje olakšice i subvencije mogu da računaju, kako da ih dobiju, gde da apliciraju… Na jednom mestu su sve informacije za koje im je ranije trebalo mnogo vremena da bi ih pribavili. Verujemo da na ovaj način privrednici mogu da uštede dosta vremena, jer tražene informacije, praktično odmah dobijaju kroz razgovor sa digitalnim asistentom za poslovanje.

Baze su prilagođene i relevantne - ukratko, kompletan vodič.

*Usluga je besplatna? Kako ste to omogućili?

- Tako je, potpuno je besplatan alat. Imamo veliku bazu podataka, a i ranije smo nudili različite servise privredi. Kroz naše programe mogli su da dobiju informacije o spoljno trgovinskim pravilima, informacije o poslovanju firmi i tako dalje. Te baze smo sada objedinili i uz pomoć veštačke inteligencije omogućili da budu dostupne na lak i nov način - na jedan klik.

*To i je i moje naredno pitanje. Znamo da postoji i tradicionalnih industrija, da li su naši privredni spremni da ulaze u inovacije, i kojim tempom se prilagođavaju, imaju li otpor?

- Upravo zato mislim da je veštačka inteligencija i razvoj ovakvih servisa zaista revolucionaran. Digitalni alati pomažu i onima koji nemaju toliko znanja iz oblasti programiranja ili IT, da lakše dođu do onoga šta im je potrebno. Dovoljno je da postave upit o tome šta ih zanima, kompjuter prepoznaje njihovo pitanje, nalazi odgovore i vodi dalje u diskusiju.

Na primer, želite da znate kako možete da zaposlite nekog u svojoj firmi, ako je stranac, kako da dobije vizu i da li možete da dobijete neke olakšice za takvog radnika ili kako da dođete do radnika iz drugih zemalja Otvorenog Balkana. Sve to pitate našeg digitalnog asistenta, i na četu dobijete informaciju gde da se podnese zahtev, kakva je procedura, šta je potrebno, pa čak i ono što niste znali, poput detalja o otpisu poreza i doprinosa i sl.

Zaista možete na najbrži mogući način da dođete do informacija, da unapredite svoj biznis, da neke stvari za koje su vam bili potrebni i ljudi, i novac, i mnogo energije dobijete besplatno, čime i štedite.

*Da li je to ujedno i način da privrednici naše optimizuju svoje poslovanje? Dosta i vi lično govorite o veštačkoj inteligenciji, a poznato je i da PKS radi i na drugim alatima.

- Pre otprilike 6-7 godina počeli smo sa osnivanjem centra za digitalnu transformaciju. Reč je o kompaniji koja je 100 odsto u vlasništvu Privredne komore Srbije.

Pošli smo od ideje da uz pomoć obučenih i sertifikovanih konsultanata pomognemo našim malim i srednjim preduzećima da se digitalno transformišu, naprave strategiju, izaberu tehnološka rešenja i primene ih... Digitalizacija pomaže i u optimizaciji, raznih segmenta poslovanja - marketingu, proizvodnji ili nabavci, zavisno od potreba firmi. Više od 4.800 kompanija malih i srednjih je već prošlo kroz naše programe, a nivo zadovoljstva je oko 97 odsto. Jedan od načina da se digitalno transformišu je primenom rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Veštačka inteligencija menja način na koji kupujemo, trošimo, ali i razmišljamo.

Sve više ćemo se oslanjati na digitalne sisteme za neke stvari na koje smo ranije trošili mnogo vremena, a moći ćemo da se posvetimo drugim - kreativnijim poslovima i da razmišljamo o tome gde možemo da najbolje iskoristimo našu inovativnost i kreativnost.

*Investitori uglavnom gledaju rešenja upravo iz oblasti veštačke inteligencije kada biraju gde će ulagati, kako vi gledate na to?

- Imamo fantastičnu IT zajednicu, a posebno u biznisu koji razvija usluge i proizvode na bazi veštačke inteligencije. Naši stručnjaci iz te oblasti prepoznati su u celom svetu, a i mi u PKS, želimo da to iskoristimo, da okupimo te ljude oko zajedničkih projekta.

Osim BizChata, imamo još jedan projekat koji razvijamo a o čemu ne mogu u ovom trenutku mnogo da govorim, ali reći ću da je takođe platforma bazirana na veštačkoj inteligenciji za upravljanje inovacijama u poslovanju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 04.03.2024.
Naslov: Redakcija