Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UREĐENJU SUDOVA: Uticaji na sudije najčešće dolaze iz medija


Ukupno 23 sudije obratile su se tokom protekle tri i po godine Visokom savetu sudstva (VSS) sa zahtevom da ih zaštiti od nedozvoljenog i neprimerenog uticaja. Do sada je samo u četiri slučaja VSS utvrdio da je izvršen nedozvoljen i neprimeren uticaj, dok je 12 postupaka završeno ocenom da nije bilo takvog uticaja. Jedan postupak je još u toku, a u ostalim slučajevima donete su samo procesne odluke.

Ove podatke iznela je član VSS iz reda sudija Vukica Kužić na godišnjem savetovanju sudija u Vrnjačkoj Banji. Navela je da se od 2021. godine ovom savetu svake godine obraćalo po sedam sudija sa ovim zahtevom, a tokom ove godine dvoje.

U tri slučaja 2021. godine savet je utvrdio nedozvoljen uticaj na rad sudija u postupcima koji su u toku i u kojima nije bila doneta presuda. Nedozvoljeni uticaj je izvršen od strane predstavnika lokalne samouprave, putem društvenih mreža i portala, zatim u jednom slučaju od same stranke u postupku i njegovih srodnika, putem medija i društvenih mreža – rekla je sudija Kužić.

U slučajevima odbijenih zahteva utvrđeno je da su uticaji vršeni posle donošenja i objavljivanja sudskih odluka. Tokom 2022. i 2023. godine bilo je po pet postupaka posle kojih je VSS ocenio da nije bilo nedozvoljenog uticaja, jer je reč o neprimerenom ponašanju i omalovažavanju sudija u javnosti, koje nije uticalo na tok i ishod sudskog postupka.

U ovoj godini je u jednom slučaju savet utvrdio da je postojao neprimereni uticaj, jer su u toku postupka iznošeni komentari koji su sadržali pretnje upućene sudijama.

Odluke saveta o tome da li je ili nije reč o neprimerenom uticaju na sudiju ili sud, VSS objavljuje na svojoj internet stranici, a može sazvati i konferenciju za novinare.

Iz obrazloženja odluka koje je VSS do sada donosio proizilazi da je neprimereni uticaj svaki direktan ili indirektan uticaj na rad suda odnosno sudije, kojim pokušava da se utiče na tok i ishod spora, odnosno kojima pokušava da se ishoduje određena sudska odluka. Dakle, posledica pritiska i neprimerenog ponašanja mora biti takva da sudija više nema uslova da izrazi svoje slobodno sudijsko uverenje i da se donese odluka od strane nezavisnog i samostalnog sudije. Takva posledica je izostala u predmetima u kojima je VSS utvrdio da nema neprimerenog uticaja – rekla je Vukica Kužić.

Čak i u slučajevima kada su sudije bile izložene vrlo uvredljivim rečima, koje narušavaju njihovu čast i ugled, ispostavilo se da su uspele da donesu odluke na osnovu zakona i slobodnog sudijskog uverenja. Neprimerene kritike i uvrede po pravilu su se i dešavale nakon što je sudska odluka doneta ili je postupak pravnosnažno okončan.

Naš zadatak je da našim odlukama pokušamo da uspostavimo pravu meru i balans između onoga što sudija kao profesionalac i kao nosilac javne funkcije mora i treba da istrpi u vršenju funkcije i načina na koje ćemo ga zaštititi kroz razne mehanizme, pa i kroz ovaj institut neprimerenog uticaja – rekla je sudija Kužić.

Sudija Gordana Veljović, takođe član VSS-a, objasnila je šta se zapravo štiti od neprimerenog uticaja.

Štiti se osnovna vrednost a to je nezavisnost sudija i sudova, jer je to garancija nezavisnosti pravde. To nije sudijama dato kao privilegija kojom raspolažu u ličnom interesu, već u interesu građana. Građani imaju pravo da im sudi nezavisan i samostalan sudija, koji je onda naravno i nepristrasan. U interesu je građana i u interesu javnosti da sudije budu zaštićene od neprimerenog uticaja, kako pojedinačno tako i na nivou celog sudstva – rekla je sudija Veljović.

Profesorka dr Jelena Vučković, član VSS-a iz reda istaknutih pravnika, istakla je da neprimeren uticaj najčešće dolazi od strane medija.

Postoje dozvoljena ograničenja slobode izražavanja i slobode medija. Sudije najmanje imaju utisak da se na njih vrši politički uticaj, već najviše osećaju pritisak medija. Putem medija pritisak može biti od strane novinara, od strane političara, ali i od strane advokata. Država treba da ima mehanizme da štiti i slobodu izražavanja i da zaštiti autoritet i nepristrasnost suda. Zato je važna uloga VSS – da stvara uslove da zaštiti sudove i sudije, ali i da razume potrebu javnosti da kritikuje rad institucija – rekla je dr Vučković.

Predsednica VSS, sudija Zorana Delibašić, istakla je da je institut neprimerenog uticaja potpuno samostalan i nezavisan od krivične i građanskopravne zaštite sudija.

Mi ne možemo da nateramo medije da objave naše saopštenje koje treba da bude satisfakcija ne samo za tog sudiju koji je trpeo neprimereni uticaj već i za sve sudije u Srbiji – da znaju da nisu same i da imaju svoj savet, kome mogu da se obrate. Iza svakog sudskog predmeta stoji sudija, koji je živ čovek, zajedno sa svojom porodicom – rekla je na kraju predsednica Visokog saveta sudstva.

Ranijim zakonom bio je opisan “nedozvoljeni uticaj”, a sada je propisana “zabrana neprimerenog uticaja”:

“Radi očuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda zabranjen je neprimereni uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije, naročito svaki oblik pretnje i prinude prema sudiji, korišćenje javnog položaja, medija i javnog istupanja, kojima se utiče na tok i ishod sudskog postupka. Zabranjen je i svaki drugi neprimereni uticaj na sud, kao i pritisak na učesnika u sudskom postupku”, kaže član 8 Zakona o uređenju sudova ("Sl. glasnik RS", br. 10/2023).

Precizno je opisano i šta se ne može smatrati neprimerenim uticajem, a to su “korišćenje zakonom propisanih prava učesnika u sudskom postupku, izveštavanje o radu suda i komentarisanje sudskih postupaka koji su u toku ili sudskih odluka, u skladu sa propisima koji uređuju javno informisanje, kao ni stručno analiziranje sudskih postupaka i sudskih odluka”.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 03.06.2024.
Naslov: Redakcija