Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO DIREKTIVU KOJA ĆE OMOGUĆITI JEFTINIJU POPRAVKU UREĐAJA


Evropski Parlament usvojio je direktivu o pravu na jednostavniju i jeftiniju popravku uređaja, koja će omogućiti građanima EU da ih duže koriste, umesto da ih bacaju i kupuju nove.

Ova direktiva predviđa produženje garancije za proizvode popravljene unutar garantnog roka za još godinu dana, obavezu za proizvođača da i nakon isteka garancije vrši popravku kućnih uređaja kao što su veš mašine, usisivači, ili mobilni telefoni i to po razumnoj ceni, obavezu proizvođača da obezbedi zamenski uređaj tokom popravke i drugo.

“Proizvođači će morati da obezbede rezervne delove i alate po razumnoj ceni. Uz to, neće smeti da upotrebljavaju ugovorne klauzule ili hardverske ili softverske tehnike koje ometaju popravak robe. Proizvođači neće smeti da sprečavaju nezavisne servisere da koriste polovne rezervne delove ili delove napravljene na 3D štampačima, neće smeti da odbiju popravku samo iz ekonomskih razloga ili zato što ga je netko već popravljao”, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta objavljenom nakon glasanja.

Direktiva uvodi i obavezu država članica da osiguraju popravku po “razumnoj ceni”, uvođenjem vaučera ili fondova za popravak, uz sprovođenje informativnih i edukativnih kampanja, pa i kurseva za servisere.

Kako bi se postupak popravka pojednostavio, biće uspostavljena internet platforma koja će potrošačima pomoći da pronađu lokalne servisere, prodavce popravljene robe, kupce neispravne robe i druge, navodi se u saopštenju.

“Potrošačko pravo na popravak proizvoda sada postaje realnost. Biće jednostavnije i jeftinije popraviti proizvode nego kupovati nove, skuplje”, rekao je nakon glasanja izvestilac Rene Repasi, poslanik nemačkih socijaldemokrata.

Poslanici su usvojili direktivu gotovo jednoglasno: sa 584 glasova za, 3 protiv i 14 uzdržanih. Stupiće na snagu kada je formalno odobri Savet EU i bude objavljena u Službenom glasniku. Države članice tada će imati 24 meseca da usklade nacionalno zakonodavstvo sa novom direktivom.

Prema podacima Evropske komisije, preuranjeno bacanje proizvoda koji mogu biti popravljeni jednako je emisiji CO2 od 261 miliona tona, dovodi do potrošnje 30 miliona tona resursa godišnje i istovremeno stvara 35 miliona tona otpada. Kupovinom novih umesto popravkom starih proizvoda, potrošači gube oko 12 milijardi evra godišnje.

U Evropskom Parlamentu navode da s očekuje da će nova pravila dovesti do novi investicija i ukupnog rasta u EU od 4,8 miliona evra

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 23.04.2024.
Naslov: Redakcija