Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNI ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA: Rok za raspisivanje lokalnih izbora pomeren na 150 dana pre isteka mandata da bi se obezbedilo istovremeno raspisivanje izbora. Od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su Zakon o izmenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima.

Predsednica Narodne Skupštine je sazvala sednicu na predlog 187 poslanika sa samo jednom tačkom dnevnog reda, kako bi taj zakon bio izmenjen da bi se omogućilo da lokalni izbori 2. juna, već raspisani za gradsku vlast Beograda, budu tog dana i u drugim lokalnim samoupravama gde izbori nisu bili 17. decembra 2023. godine.

Predlog su potpisali poslanici vladajuće koalicije i opozicionih poslaničkih grupa "Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije", Zeleno-levi front, Ekološki ustanak i samostalni poslanici.

U obrazloženju Zakona piše da se donosi zbog dinamike održavanje izbora i sednica lokalnih samouprava.

Tako se rok za raspisivanje lokalnih izbora pomera sa 120 na 150 dana pre isteka mandata da bi se obezbedilo istovremeno raspisivanje izbora.

Predviđeno je i da od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako je u sadašnjem zakonu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Kurir, 16.04.2024.
Naslov: Redakcija