Zastava Bosne i Hercegovine

(NE)ZAKONITOST NAKNADE ZA OBRADU KREDITA: Narodna banka Srbije navodi da banke imaju pravo da naplate troškove obrade kredita, uz obavezu da u ugovoru jasno navedu taj trošak


Poslovne banke, pored kamate, imaju pravo da naplate građanima troškove obrade kredita, ali moraju da u ugovoru jasno navedu taj trošak, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je na pitanje o presudi kojom je na tužbu jednog građanina sud doneo rešenje da banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita, rekla da je posao NBS da kontroliše sprovođenje propisa o zaključenju ugovora.

"Banke imaju pravo da zaračunavaju troškove obrade kredita, ali moraju da građane upoznaju sa svim elementima ugovora i rizicima", rekla je Tabakovićeva.

Pošto Zakon o bankama ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015) reguliše poslovanje banaka, a NBS ima regulatornu i nadzornu funkciju, ako bi se NBS mešala u rad banaka izašla bi, kako je rekla, iz svojih nadležnosti i to bi bilo suprotno slobodnom tržištu.

NBS se, po rečima Tabakovićeva, zalaže za ujednačavanje troškova obrade kredita kako bi bili "srazmerni uloženom trudu" da se odobri taj zajam.

Ona je rekla da same banke propisuju metodologiju rizika odobravanja kredita i kada je utvrde i prezentuju moraju i da je poštuju.

Izvor: Vebsajt Novosti, 14.02.2018.
Naslov: Redakcija