Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA TARIFA: Komentar na Zaključak Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda


Advokatska komora Srbije objavila je komentar na Zaključak Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda od 26. decembra 2023. godine – član 11. Tarife o nagradama i naknadama troškova za rad advokata.

Komentar adv. Miroslava Nešića, člana Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, na Zaključak Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda od 26. decembra 2023. godine

Na sednici Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda donet je

Z A K Lj U Č A K

Tumačenje u pogledu primene člana 11 “važeće AT” je:

1.         Odluka o troškovima krivičnog postupka u smislu člana 11 AT podrazumeva odluku kojom se rešava o obavezi plaćanja troškova krivičnog postupka, a ne odluku kojom se posebnim rešenjem odlučuje samo o visini tih troškova.

2.         Načelo pravne sigurnosti proisteklo iz ustaljene sudske prakse opravdavalo bi da se prilikom donošenja odluke o troškovima postupka nakon 03.06.2023. godine,

“važeće AT” primenjuje u pogledu obračuna visine nagrade za rad advokata na osnovu izmenjene vrednosti jednog poena, bez obzira na to da li su radnje zastupanja i odbrane od strane advokata preduzete pre ili nakon tog datuma (ukoliko ranije nije doneta odluka o troškovima krivičnog postupka).

3.         AT se zbog zabrane povratnog dejstva ne može primeniti na radnje odbrane i zastupanja obavljene pre njenog stupanja na snagu koje nisu bile tarifirane po

“ranijoj AT” ili nisu tarifirane na isti način ili u istom procentu, kao i na drugačiji obračun naknade troškova nastalih u vreme važenja “ranije AT” nnti na ranije utvrđene osnovice za obračun nagrade za pojedine postupke.

4.         “Važeća AT” je u celini primenjiva samo na obračun nagrade za rad advokata i naknade troškova za radnje koje su preduzete i advokatske troškove koji su nastali posle 3. juna 2023. godine.

Preuzeto sa zvanične internet stranice Vrhovnog suda https://www.vrh.sud.rs/sr/%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-0

Članom 11. Tarife o nagradama i naknadama troškova za rad advokata (u daljem tekstu AT) koja je stupila na snagu 03. juna 2023. godine propisano je:

“Sudovi, javna tužilaštva, javni beležnici, javni izvršitelji, organi državne uprave i lokalne samouprave i drugi organi kad odlučuju o troškovima postupka, primenjuju tarifu koja važi u vreme donošenja odluke o troškovima postupka”.

Upravo je primena ove odredbe naišla na otpor kod pojedinih sudova, prekršajnih sudova ili upravnih organa u smislu da nisu hteli da prihvate važenje nove AT na radnje preduzete za vreme važenja prethodne AT pozivajući se na navodnu zabranu retroaktivne primene nove AT (koja je stupila na snagu 03. juna 2023. godine).

Donošenjem navedenog Zaključka Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije od 26. decembra 2023. godine i to tačkom 2. otklonjene su ove nedoumice. Tačka 2 glasi:

“Načelo pravne sigurnosti proisteklo iz ustaljene sudske prakse opravdavalo bi da se prilikom donošenja odluke o troškovima postupka nakon 03. juna 2023. godine, važeće AT, primenjuje u pogledu obračuna visine nagrade za rad advokata na osnovu izmenjene vrednosti jednog poena bez obzira na to da li su radnje zastupanja i odbrane od strane advokata preduzete pre ili nakon tog datuma (ukoliko ranije nije doneta odluka o troškovima krivičnog postupka).”

Time je najviši sud, Vrhovni sud Srbije, zauzeo stav da se primenjuje AT važeća u vreme donošenja odluke o troškovima, dakle nova AT, nakon 03. juna 2023. godine, bez obzira da li su radnje zastupanja i odbrane preduzete od strane advokata pre ili nakon tog datuma.

Ovo je od značaja, bez obzira što je ovo stav Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije i odnosi se samo na troškove krivičnog postupka, ali analognom primenom mora da važi i za ostala odeljenja Vrhovnog suda Srbije (građanska, upravna) jer ne može postojati različiti stav unutar istog suda. Na osnovu ovog Zaključka dužni su i drugi sudovi, prekršajni sudovi i ostali subjekti navedeni u članu 11. AT da primenjuju AT koja važi u vreme donošenja odluke o troškovima postupka tj. novu AT ako donose odluku o troškovima postupka nakon 03. juna 2023. Godine, bez obzira da li su radnje zastupanja advokata preduzete pre ili nakon tog datuma.

Izuzetke od primene nove AT koji se navode u ovom Zaključku Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda od 26. decembra 2023. godine pod tačkom 1. i 2. treba čitati na sledeći način.

U tački 1. Krivično odeljenje Vrhovnog suda je objasnilo da se pod pojmom odluka o troškovima krivičnog postupka u smislu člana 11. AT podrazumeva odluka i vreme njenog donošenja kada sud rešava o obavezi plaćanja troškova krivičnog postupka, a ne odluka kojom se posebnim rešenjem određuje samo visina tih troškova.

Ovo je slučaj kada sudovi donesu prvostepenu odluku npr. oslobađajuću presudu i u pogledu odluke o troškovima utvrde samo obavezu ko će snositi troškove npr. da troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava suda, a da će se o visini troškova odlučiti posebnim rešenjem.

Tada imamo dva vremena odlučivanja o troškovima postupka – prvi, kada sud ne određuje visinu troškova već samo donosi odluku ko će biti obveznik plaćanja tih troškova i ako je taj momenat za vreme važenja stare AT tj. pre 03. juna 2023. godine primenjivaće se stara AT bez obzira što kasnije kada prođe npr. žalbeni postupak protiv oslobađajuće presude i ona bude potvrđena, po zahtevu branioca sud donosi posebno rešenje o visini tih troškova u vreme važenja nove AT tj. nakon 03. juna 2023. godine. Tada će sud primeniti staru AT koja je važila u vreme donošenja odluke o troškovima postupka jer je tada stvorena obaveza za obveznika plaćanja tih troškova po staroj AT, a sud je mogao da odmah i izračuna visinu tih troškova ili da tu visinu odredi kasnije posebnim rešenjem.

Drugi izuzetak od primene nove AT u vreme donošenja odluke o troškovima postupka je izražen u tački 3. Zaključka Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda od 26. decembra 2023. godine i primenjuje se samo na radnje odbrane i zastupanja obavljene pre stupanja na snagu nove AT, dakle pre 03. juna 2023. godine, a koje nisu bile tarifirane ranijom AT ili nisu tarifirane na isti način ili u istom procentu.

To su tzv. novine koje su uvedene kao radnje odbrane i zastupanja a koje nisu postojale u staroj AT (na primer članom. 4 stav 3. nove AT prvi put je predviđeno pravo advokata na uvećanje od 50% za rad noću od 22.00 do 7.00č narednog dana i za rad vikendom i državnim praznikom, a isto važi i za druge novine koje nisu postojale u staroj AT). Na te slučajeve ne primenjuje se nova AT, ukoliko su te radnje odbrane i zastupanja obavljene u vreme važenja stare AT. Kako u vreme preduzimanja tih radnji nije postojala mogućnost naplate ovih radnji, npr. uvećanje od 50% za rad noću, advokat to nije ni mogao da naplati od svojih klijenata, pa mu sud neće to priznati ni kasnije u vreme donošenja rešenja o visini tih troškova, koje se donosi u vreme važenja nove AT koja predviđa te mogućnosti. Tako da će se preduzimanje tih radnji odbrane ili zastupanja (misli se na novine koje nisu postojale u staroj AT) priznati po novoj AT samo ako su preduzete nakon 03. juna 2023. godine, u vreme važenja nove AT.

U ostalom delu gde su radnje odbrane i zastupanja bile predviđene i starom i novom AT samo je vrednost boda uvećana, primenjuje se nova AT i nova vrednost boda, bez obzira što su te radnje odbrane ili zastupanja preduzete za vreme važenja stare AT tj. pre 3. juna 2023. godine.

U tom smislu treba čitati i stav 4. Zaključka Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda koji određuje da se nova, odnosno važeća AT, u celini (misli se na primenu i novina koje ranije nisu postojale) primenjuje samo za radnje koje su preduzete i advokatske troškove koji su nastali posle 03. juna 2023. godine. Ovaj stav 4. ne dira u prava određena stavom 2. istog Zaključka u odnosu na sve ostale radnje odbrane i zastupanja (osim novina) kada se primenjuje nova AT bez obzira kada je radnja preduzeta.


Izvor: Izvor: Vebsajt Advokatske komore Srbije, 30.05.2024.
Naslov: Redakcija