Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PROGRAMU OBAVEZNE I PREPORUČENE IMUNIZACIJE STANOVNIŠTVA PROTIV ODREĐENIH ZARAZNIH BOLESTI: HPV vakcinu davati tokom sistematskog pregleda u sedmom razredu


Imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) preporučuje se kod dece sedmih razreda osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda za vreme trajanja školske godine, piše u novom pravilniku koji je potpisala ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Vakcine koje ne budu iskorišćene u toku školske godine, mogu da se iskoriste i u toku letnjeg raspusta, u skladu sa stručno-metodoloških uputstvima Instituta za javno zdravlje Srbije.

Vakcinacija protiv HPV virusa se sprovodi sa dve ili tri doze, u zavisnosti od vrste vakcine (HPV2, HPV4, HPV9) i uzrasta u kojem se daje.

Novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 23/2023), ministarka Grujičić potpisala je 17. marta 2023. godine.

Donošenjem novog Pravilnika, prestao je da važi stari, donet 2020. godine.

Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 65/2020) iz 2020. godine dobijanje vakcine protiv HPV preporučivale se kod dece starije od devet godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece šestih razreda osnovih škola.

Centralna komisija za lekove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) je u februaru 2022. godine uvrstila HPV vakcinu kao prevenciju karcinoma grlića materice na listu lekova koji će se dobijati o trošku države.

Do februara ove godine vakcinacija protiv HPV započeta je kod više od 16.000 dece između devet i 19 godina, rekao je u februaru specijalista epidemiologije Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut Marko Veljković.

HPV vakcina sprečava infekciju određenim visokorizičnih tipovima humanog papilomavirusa (HPV). HPV vakcina je bezbedna, efikasna i štiti od većine karciona uzrokovanih HPV i od genitalnih kondiloma (bradavica), piše na sajtu Batuta.

Infekcija HPV-om je veoma često i jedna je od najčešćih seksualno prenosivih infekcija.

HPV infekcija je toliko često da skoro svi seksualno aktivni muškarci i žene u nekom trenutku života budu zaraženi nekim tipom HPV-a.

Međutim, većina osoba nikada ne sazna da ima infekciju, ali je mogu preneti svom partneru, a da toga nisu ni svesni. Svake godine se beleži oko 14 miliona novozaraženih osoba.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 28.03.2023.
Naslov: Redakcija