Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Rok za objavu Informatora o radu 16. novembar 2022. godine


Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izjavio je da bi bilo korisno da se izveštaji o nezavisnim telima - poverenika za informacije, poverenice za zaštitu ravnopravnosti i zaštitnika građana razmatraju odvojeno u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Kako je rekao na panelu "Kontrolna uloga parlamenta u oblasti upravljanja informacijama" u okviru okruglog stola "Informacija je moć - jačanje uloge parlamenta u unapređenju transparentnosti rada organa vlasti" da ni Narodna skupština Republike Srbije ni brojne druge institucije koje imaju tu obavezu nisu objavile informatore o radu prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009, 36/2010 i 105/2021) i da je rok do 16. novembra.

On je pohvalio Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da je poslalo izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama i da je to značajan napredak u dostupnosti informacija.

Marinović je podsetio da poverenik nema drugostepenu nadležnost za sedam organa javne vlasti, među koje spada Narodna skupština.

Predstavnica Transparentnosti Srbije Bojana Medenica ukazala je da izveštaji nezavisnih tela prvo godinama nisu bili razmatrani u Narodnoj skupštini, a da kada su počeli da se razmatraju, neki skupštinski odbori su ih razmatrali, a neki samo pisali "usvaja se izveštaj" i da je time propuštena prilika da skupština vrši svoju kontrolnu funkciju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.09.2022.
Naslov: Redakcija