Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O JAVNOM TUŽILAŠTVU I O VISOKOM SAVETU TUŽILAŠTVA: U narednom periodu, po novim propisima, biće izabrana 34 glavna javna tužioca i 199 javnih tužilaca


Set pravosudnih zakona, koji je usvojen pre godinu dana, promenio je između ostalog način izbora sudija i tužilaca, kao i sastav najviših tela u pravosuđu. Tada se, kako je rečeno, formalno krenulo na put koji vodi do nezavisnog pravosuđa bez političkog uticaja. Potpredsednik Visokog saveta tužilaštva Miroslav Đorđević rekao je da će u narednom periodu, po novim propisima, biti izabrana 34 glavna javna tužioca i 199 javnih tužilaca.

Potpredsednik Visokog saveta tužilaštva Miroslav Đorđević rekao je da je vrlo zadovoljan radom tog tela osam meseci od njegovog formiranja.

Istakao je da je nakon usvajanja ustavnih amandmana i zakona usledilo usvajanje podzakonskih akata kojima se preciziraju odredbe iz zakona.

"Imamo fantastičnu saradnju sa Evropskom unijom, Savetom Evrope, Ministarstvom pravde, gde mi zajednički formiramo radne grupe koje su inkluzivne, koje uključuju i predstavnike strukovnih udruženja javnih tužilaca, predstavnike Nacionalnog konventa o EU i trudimo se da rad saveta bude što otvoreniji i što transparentniji", rekao je Đorđević.

Pošto nisu svi tužioci u višim tužilaštvima izabrani, a više od polovine tužilaca upućenih iz osnovnih tužilaštava moraju da se vrate, brojni predmeti će ostati bez postupajućih tužilaca.

Đorđević je objasnio da tužioce bira Visoki savet tužilaštva i da je u prethodnom periodu postojala praksa upućivanja tužilaca sa nižeg nivoa u više tužilaštvo.

"Međutim, mi smo iz raznih razloga imali praksu da se to upućivanje prečesto koristi. Novi zakon je onemogućio tu praksu zabranivši upućivanje ka više. Moguće je uputiti tužioce samo u drugo javno tužilaštvo istog nivoa ili nižeg. Zašto? Upravo da bismo podstakli izbore, da oni najkvalitetniji na transparentnim, otvorenim izborima imaju priliku da napreduju", rekao je Đorđević.

Istakao je da je dosad izabrano 46 nosilaca javnotužilačke funkcije, a da je 28 odmah posle donošenja odluke počelo da radi, a da je u 18 slučajeva uložena žalba.

Dodao je da će u narednom periodu biti izabrana 34 glavna javna tužioca i 199 javnih tužilaca i da je cilj da u narednih godinu i po dana pređe 95 odsto popunjenosti tužilačkih mesta.

Između ostalih, biće vraćen i jedan od dvojice tužilaca koji radi na predmetu masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar". Đorđević je objasnio da je on jedan od kandidata za izbor u Više javno tužilaštvo, ali da ne može da prejudicira ishod tih izbora.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTS, 27.01.2024.
Naslov: Redakcija