Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVOSUDNI ORGANI U NIŠU U NOVOM OBJEKTU: U bivšoj kasarni "Filip Kljajić" ubuduće će raditi Više javno tužilaštvo, Prekršajni, Privredni, Upravni i Viši sud


Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju rekonstruisanog i adaptiranog objekta bivše kasarne "Filip Kljajić" u Nišu, u kojem će ubuduće raditi Više javno tužilaštvo, Prekršajni, Privredni, Upravni i Viši sud u Nišu.

Vučević je poručio da je Srbija izašla iz perioda kada je slabila, kada je vojska napuštala svoje objekte koji su posle postali devastirani, dodajući da se danas ulaže i da se stvaraju bolji uslovi u svim segmentima, uključujući i pravosuđe.

U mnogo sudova sam bio kao advokat, tako da mogu da svedočim iz ličnog iskustva, ali ovakvu zgradu zaista nigde nisam video i ovo je nešto što je simbol snaženja i države i jednog grada, poručio je premijer.

On je ukazao na to da otvaranje objekta nije samo pitanje boljih uslova za rad sudija, tužilaca, zamenika tužilaca i svih onih koji su deo pravosudnog sistema, već da je važno i da građani Niša u pravim uslovima dođu do prava i pravde.

Prema njegovim rečima, Niš, kao centar juga i jugoistoka Srbije, mora da ima ovakav objekat jer ovo je znak da je država ovde prisutna i da je Niš centar države za ovaj deo Srbije.

Ovaj objekat pokazuje da Srbija ima državnost od više vekova, a država koja postoji toliko dugo mora, kako je istakao, da sudi po pravu i pravdi.

Potrebno je da pravosuđe dalje jača. Poštujemo vašu nezavisnost i samostalnost, ali pored toga što ste nezavisni i samostalni, odgovorni ste pred građanima, odgovorni ste pred pravom, odgovorni ste pred Ustavom i zakonima ove države, poručio je Vučević.

Otvaranju rekonstruisanog objekta u Nišu prisustvovala je i ministarka pravde Maja Popović.

Popović je navela da vrednost rekonstrukcije i adaptacije bivše kasarne "Filip Kljajić" iznosi 7,5 miliona evra i da je taj iznos izdvojen iz budžeta Srbije.

Ministarka je rekla da je planirano da se u tri naredne godine prošire smeštajni kapaciteti rekonstrukcijom i izgradnjom objekata pravosudnih organa u Kruševcu, Smederevu, Senti i Kraljevu.

Takođe, kako je dodala, tu su i zgrade posebnih odeljenja Višeg suda u Beogradu i javnih tužilaštava posebne nadležnosti, zatim zgrade trećeg Osnovnog suda i trećeg Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kao i privremenog suda u Somboru.

Ministarka je podsetila na to da je resorno ministarstvo, u cilju poboljšanja uslova za rad zaposlenih u pravosuđu, obezbedilo 210 automobila u prethodnoj godini, dok je za 2024. godinu planirana nabavka još 45 vozila.

U prethodne tri godine obezbeđeno je više od 6.500 računarskih jedinica. Svakodnevno se radi na održavanju i razvoju softverskih rešenja u cilju unapređenja rada pravosudnih organa. Ministarstvo pravde ostaje posvećeno povećanju efikasnosti pravosuđa kroz jačanje normativnog okvira i dodatno poboljšanje svih uslova za rad svih zaposlenih u pravosuđu, poručila je Popović.


Izvor: Vebsajt Vlade, 26.05.2024.
Naslov: Redakcija