Zastava Bosne i Hercegovine

NAJČEŠĆE PREVARE NA INTERNETU U VEZI SA VELIKIM SPORTSKIM TAKMIČENJIMA: Ako ponuda zvuči suviše dobro da bi bila istinita, najverovatnije i nije istinita


Lažne ulaznice, jeftini strimovi za prenos sportskih događaja – samo su neki od pokušaja sajber-kriminalaca da prevare gledaoce tokom EP u Nemačkoj

Evropsko prvenstvo u fudbalu je za ekrane vezalo gledaoce širom sveta, ali i sajber-kriminalce koji na sve načine pokušavaju da iskoriste ovu priliku. Prevare koje su do sada otkrivene vrlo je teško razlikovati od pravih ponuda za korisnike.

Tradicionalna pretnja uoči bilo kog većeg događaja „van mreže“ jesu prevare sa ulaznicama, a ni ovo prvenstvo nije izuzetak. Stručnjaci kompanije „Kasperski“ otkrili su lažnu stranicu koja izgleda kao stranica popularne nemačke energetske kompanije koja u nagradnoj igri nudi ulaznice za Evro 2024. Nakon što pristupe, od korisnika se traži da unesu svoje ime, broj telefona i adresu. Ova kampanja je uskotargetirana i usmerena je na zaposlene i partnere kompanije žrtve, što znači da prevaranti koriste svaku priliku da se infiltriraju u infrastrukturu mete – navodi se u izveštaju ove kompanije.

Drugi primer je takozvana fišing stranica koja nudi kupovinu karata za utakmicu, ali je još ozbiljnija takozvana kriptoprevara. Prevaranti, naime, kapitalizuju popularnost Evro 2024. prodajom specijalnih novčića sa likovima popularnih igrača, obećavajući impresivnu zaradu. Na primer, stručnjaci kompanije „Kasperski“ su otkrili šemu koja uključuje novčiće nazvane po engleskom fudbaleru Hariju Kejnu.  Ove novčiće u velikoj meri promovišu putem kampanji elektronske pošte i društvenih mreža - nestrpljivi trgovci, ne želeći da propuste priliku, žure da kupe novčiće, podižući njihovu cenu. Kada se cena naduva, prevaranti prodaju svoje novčiće, što dovodi do pada njihove vrednosti za nekoliko minuta.

Gledaoci na mreži trebalo bi, navode stručnjaci, takođe da budu na oprezu jer su otkrivene i lažne platforme za striming koje nude ekskluzivne prenose po niskim cenama. Pored curenja podataka o plaćanju i ličnih podataka, ovi sajtovi mogu imati ugrađene sisteme koji mogu da omoguće napadačima da kontrolišu pretraživač.

Gotovo je uobičajeno da uz ove događaje idu i lažne onlajn prodavnice koje prodaju navijačke rekvizite: dresove, šalove, kape i sve ostalo sa popustom od 40 odsto. Naravno, oni koji su naseli nikada nisu dobili naručene predmete.

„Ove šeme koje prate velike događaje koriste poznati obrazac – prevaranti jednostavno menjaju mamac na osnovu trenutnih trendova. Međutim, oni nisu za potcenjivanje jer se stalno prilagođavaju i pronalaze nove načine da zarade. Na primer, naše nedavno otkriće prevara sa kriptovalutama u vezi sa popularnim igračima pokazuje njihovu sposobnost da iskoriste prilike koje se pojavljuju“, komentariše Olga Svistunova, stručnjak za bezbednost kompanije „Kasperski“. Da biste se zaštitili od prevara, stručnjaci ove kompanije podelili su nekoliko saveta. Kako kažu, kupujte karte, robu ili usluge samo od zvaničnih i renomiranih prodavaca:

-       proverite zvaničnu veb-stranicu događaja da biste pronašli ovlašćene prodavce,

-       budite skeptični prema specijalnim ponudama - ako vam se ponuda čini previše dobra da bi bila istinita, verovatno to i jeste.

-       budite oprezni sa velikim popustima i ekskluzivnim ponudama, posebno ako dolaze iz nepoznatih izvora,

-       zaštitite svoje podatke - izbegavajte deljenje ličnih i finansijskih informacija na nepoznatim veb-stranicama,

-       uverite se da je veb-stranica bezbedna - održavajte svoj antivirusni i bezbednosni softver ažurnim da biste se zaštitili od zlonamernog softvera i fišing napada i budite informisani o uobičajenim taktikama prevare i kako ih prepoznati,

-       pratite ažuriranja stručnjaka za sajber-bezbednost i zvaničnih izvora, itd.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 26.6.2024.
Naslov: Redakcija