Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Usvojena Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije do 2028. godine


Vlada Republike Srbije usvojila je Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period od 2024. do 2028. godine, imajući u vidu potrebu da se procesi usmereni na sprečavanje i borbu protiv korupcije planiraju i urede na sveobuhvatan i sistemski način.

Usvajanje Nacionalne strategije pokazuje da se Srbija nalazi na putu jasnog cilja i čvrstog opredeljenja sprečavanja i eliminisanja korupcije u najvećoj mogućoj meri.

Ovim dokumentom su, kao rizične, obuhvaćene oblasti policije, zdravstva, obrazovanja, lokalne samouprave, građevinarstva, finansiranja političkih aktivnosti, poreza i carina, javnih nabavki, privatizacije i javnih preduzeća, dok su oblasti zaštite uzbunjivača i lobiranje zastupljene u okviru ovih oblasti.

Sprovođenje Nacionalne strategije doprineće ispunjavanju 14 prelaznih merila za Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava, a kada je reč o represivnim merama, ova strategija upućuje na izradu analize potreba za izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i unapređenju rezultata istraga, procesuiranja krivičnih dela korupcije, povećanju broja osuđujućih presuda i oduzete imovine proistekle izvršenjem koruptivnih krivičnih dela.

Prva Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije usvojena je 2005. godine, a u godinama koje su sledile i niz drugih dokumenata, kao i Operativni plan za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, koji predstavlja pregled svih antikorupcijskih politika od 2005. godine.

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Saveta za veštačku inteligenciju na period od pet godina, koji treba da usklađuje i koordinira aktivnosti na sprovođenju strateškog okvira iz oblasti razvoja veštačke inteligencije, prati realizaciju planiranih mera i aktivnosti, uključujući i Strategiju razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine, prati stanje, potrebe i standarde razvoja i primene veštačke inteligencije u Srbiji i svetu.

Radno telo ima i savetodavnu ulogu i priprema predloge, preporuke i standarde, daje mišljenja i stručna obrazloženja o svim pitanjima iz oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije u našoj zemlji.

Na sednici je usvojen Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan Republike Srbije za period do 2030. godine sa vizijom do 2050. godine, kao ključni strateški dokument kojim se definišu strateški ciljevi i dinamika njihovog ostvarivanja u procesu energetske tranzicije.

Politike i mere za ostvarivanje ciljeva ovog plana grupisane su u pet ključnih dimenzija: dekarbonizacija, koja obuhvata emisije gasova s efektom staklene bašte i obnovljive izvore energije, energetska efikasnost, energetska sigurnost, unutrašnje energetsko tržište i istraživanje, inovacije i konkurentnost.

Vlada Srbije obrazovala je Radnu grupu za unapređenje proizvodnje i tržišta jagodastog voća – maline, kupine, jagode, borovnice i ribizle, kako bi se sagledala i definisala aktuelna situacija u toj oblasti, sa posebnim osvrtom na kritične tačke u tržišnom lancu u procesu proizvodnje od rasadničarske, preko plantažne proizvodnje, do plasmana na tržište, a u cilju donošenja odgovarajućih mera za rešavanje postojećih problema.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak kojim se odobravaju sredstva za dodelu jednokratne novčane pomoći građanima kojima je izuzetno ugrožen životni standard, a žive na teritoriji gradova Kragujevca i Kraljeva i na teritoriji opština Batočina i Knić, u ukupnom iznosu od 11.211.000 dinara.

Članovi Vlade saglasili su se da se donese Odluka o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada, Republika Srbija, i Grada Gjumrija, Republika Jermenija.

Odlukom je precizirano da se saradnja uspostavlja u oblastima kulture, turizma, obrazovanja, informacionih tehnologija, zaštite i očuvanja životne sredine, kao i u drugim oblastima.


Izvor: Vebsajt Vlade, 25.07.2024.
Naslov: Redakcija