Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Godinu dana od uvođenja novog sistema fiskalizacije privrednici ukazuju na njegove nedostatke


Novi sistem fiskalizacije uveden je u maju 2022. godine, ali u njemu i dalje postoje pojedina nepraktična rešenja, ukazuju privrednici, uz ocenu da su se navikli na nove fiskalne kase.

U Udruženju “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” kažu da, osim što je proširen spisak delatnosti koje su obveznici fiskalizacije, sistem i dalje ima nedostatke.

“Kod određenih delatnosti, celokupna prodaja se evidentira kao da je plaćena gotovinom, bez obzira da li je u pitanju kartica ili druga vrsta plaćanja, što dovodi do toga da se moraju voditi dodatne evidencije prilikom uplate pazara, kao i druge zasebne evidencije u poslovnim knjigama”, kažu u tom Udruženju.

Pored toga, sistem e-fiskalizacije nije povezan sa sistemom elektronskih faktura (SEF), pa se prilikom transakcija sa javnim preduzećima usložnjava posao.

Tada je potrebno izdati fiskalni račun, koji se onda stornira, pa se faktura šalje preko SEF-a.

Problematična je evidencija prometa kada preduzeće nije u mogućnosti da izda fiskalni račun (nestanak struje u objektu, popravka kase u servisu, čekanje nove u slučaju kvara). Svakako nije logično da u tom periodu firma zatvara objekat, jer su na gubitku svi i država i privrednik i zaposleni, što će u narednom periodu predstavljati prepreke u poslovanju”, kažu u Udruženju “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije”.

U Izveštaju o realizaciji programa reforme upravljanja javnim finansijama 2021-2025. godine Ministarstva finansija navodi se da je u prvoj polovini 2022. godine, Poreska uprava uspešno implementirala novi model fiskalizacije, što je “doprinelo znatnom smanjenju troškova realnog sektora i evidentiranja prometa u realnom vremenu” u odnosu na dotadašnji sistem fiskalizacije.

Samim tim uveden je, kako se dodaje, efikasniji alat za suzbijanje sive ekonomije.

“Puna implementacija Zakona o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020, 96/2021 i 138/2022) počela je 1. maja 2022. godine, a u periodu od početka primene, Poreska uprava je omogućila i pružila pomoć obveznicima fiskalizacije ispunjavanje svojih zakonskih obaveza, odnosno od početka primene novog sistema fiskalizacije za 147.000 obveznika ukupno je izrađeno 263.000 bezbednosnih elemenata u vidu kartice i 86.000 u vidu PFX fajla”, piše u Izveštaju o realizaciji programa reforme upravljanja javnim finansijama.

Poreska uprava u saradnji sa Ministarstvom finansija, pokrenula je medijsku kampanju pod nazivom “Iz tvog džepa u tvoj džep”, putem koje se javnost informiše o svim benefitima novog modela fiskalizacije u Srbiji, navodi se u Izveštaju o realizaciji programa reforme upravljanja javnim finansijama.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Olivera Bojić, 24.05.2023.
Naslov: Redakcija