Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POTVRĐIVANJU UGOVORA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA O IZRUČENJU: Evropski sud za ljudska prava dao je rok Srbiji do 4. septembra da se izjasni o slučaju naših državljana čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države, a sam će dati svoju preporuku da li da budu izručeni ili da im se sudi u Srbiji


Evropski sud za ljudska prava dao je rok Srbiji do 4. septembra da se izjasni o slučaju grupe programera čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države (SAD), a potom će dati i svoj sud o tom slučaju.

Grupu od deset programera iz Niša na jugu Srbije SAD sumnjiče za digitalnu prevaru tešku više desetina miliona dolara.

Skupština Srbije usvojila je u februaru 2019. godine Zakon o potvrđivanju ugovora između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 2/2019) koji omogućava ekstradiciju državljana koji se terete za krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora duža od godinu dana.

U isto vreme, Srbija je u obavezi i da sprovodi u delo presude Evropskog suda za ljudska prava.

Advokat programera čije izručenje SAD traži od Srbije, Milan Petrović, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnio je da je Evropski sud zatražio od Srbije da tom sudu do 4. septembra dostavi informacije u vezi sa potencijalnim izručenjem deset programera iz Niša u južnoj Srbiji Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Kako navodi Petrović, sud u Strazburu treba da odluči i preporuči da li bi programeri trebalo da budu isporučeni SAD ili da im se sudi u Srbiji.

Advokat niških programera kojima preti izručenje u SAD, za RSE kaže i da je sud u Strazburu tražio odgovore na pitanja u vezi sa uslovima pod kojim bi se njegovi klijenti našli ukoliko budu izručeni Sjedinjenim Državama.

“Pre svega gde i pod kojim uslovima bi i gde bili smešteni, da li su domaći sudovi i vlasti razmotrile naše primedbe u pogledu uslova sa kojima će se suočiti pri dolasku u SAD, a posebno sanitarne uslove u pandemiji koji su po našem mišljenju nezadovoljavajući”, navodi advokat optuženih programera.

Zašto su uhapšeni?

Jedanaest osoba je uhapšeno krajem jula 2020. godine zbog sumnje da su se od 2011. godine bavili digitalnim prevarama.

Kako piše u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal, oni se sumnjiče da su učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu, te da su tako zaradili 70 miliona dolara. Svi osumnjičeni imaju boravište u Nišu.

Međutim, slučaj je ubrzo dobio nov obrt, kada se saznalo da njihovo izručenje zahtevaju SAD.

Sami programeri su u svojim izjavama za medije u Srbiji negirali su da je u pitanju digitalna prevara i da su radili po uobičajenim procesima trgovanja kriptovalutama.

Epilog kojem se nadaju programeri

Kako navodi advokat, Evropski sud za ljudska prava je poslednja instanca kojoj su mogli da se jave nakon što je Apelacioni sud odbio žalbu na izručenje početkom jula 2021.

Advokat i njegovi klijenti se nadaju da će Srbija, kao ravnopravni partner SAD kada je ovaj ugovor o ekstradiciji u pitanju, zatražiti da se Srbiji prepusti ovaj slučaj.

“Mi smo se u tom trenutku obratili Strazburu sa zahtevom da se spreči ovo izručenje jer smatramo da postoje ozbiljne okolnosti i opasnosti po njihova ljudska prava da se protiv njih vodi proces koji može da dovede do presude da se oni nikada ne vrate iz Teksasa”, pojašnjava Petrović.

Dodao je i da on i njegovi klijenti očekuju da presuda Evropskog suda bude osnovna smernica za konačnu odluku o ekstradiciji. Ipak, advokat optuženih programera kaže da bez obzira na odluku u Strazburu, poslednju reč ima ministarka pravde Srbije.

RSE je poslao upit tom ministarstvu, ali do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor.

“Nadamo se da će odluka biti ono što smo mi i predlagali, a to je da Srbija ne dozvoli izručenje jer je ovo krivično delo izvršeno u Srbiji koja jedino ima nadležnost za to”, navodi Petrović.

Advokat i njegovi klijenti se nadaju da će Srbija, kao ravnopravni partner SAD kada je ovaj ugovor o ekstradiciji u pitanju, zatražiti da se Srbiji prepusti ovaj slučaj jer, prema rečima advokata, Srbija ima sud za visokotehnološki kriminal koji “savršeno dobro radi” i moguće je da se optuženima sudi po svim merilima poštujući njihova ljudska prava.

Izvor: Radio slobodna Evropa, Nemanja Stevanović, 20.08.2021.
Naslov: Redakcija