Zastava Bosne i Hercegovine

POČELO POLAGANJE PRIJEMNIH ISPITA ZA FAKULTETE: Polaganje prijemnih ispita završava se do 28. juna, a objavljivanje rezultata biće najkasnije do 1. jula na preliminarnoj rang-listi. Konačni rezultati biće objavljeni najkasnije do 8. jula. Upis će biti realizovan od 8. do 12. jula, nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta, a prema rasporedu mora biti završen 12. jula


U Srbiji su počeli prijemni ispiti na fakultetima, a budući brucoši mogu da biraju između devet državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Prištini - sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, 22 državne akademije i visoke stručne škole i sve više privatnih fakulteta.

Polaganje prijemnih ispita završava se do 28. juna, a objavljivanje rezultata biće najkasnije do 1. jula na preliminarnoj rang-listi. Konačni rezultati biće objavljeni najkasnije do 8. jula.

Upis će biti realizovan od 8. do 12. jula, nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta, a prema rasporedu mora biti završen 12. jula.

Fakulteti inače pojedinačno određuju način sprovođenja prijemnih ispita i sami definišu cene, tako da će se cene prijava ispita na Univerzitetu u Beogradu kretati od tri do 13.000 dinara.

Univerzitet u Beogradu saopštio je pre nekoliko dana da je, prema prvim preliminarnim podacima posle prvog dana prijavljivanja kandidata za upis na 31 fakultet, na nekoliko studijskih programa već prijavljeno više kandidata nego što ima slobodnih mesta.

Kako je saopštio Rektorat Univerziteta u Beogradu, apsolutno najveći broj prijavljenih je, kao i proteklih godina, za smer Psihologija na Filozofskom fakultetu - samo prvog dana prijavilo se 330 kandidata na 116 mesta.

Više kandidata nego mesta ima na smerovima Građevinarstvo na Građevinskom fakultetu, Softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom, Informacioni sistemi i tehnologije na Fakultetu organizacionih nauka, Stomatologija na Stomatološkom fakultetu, Farmacija na Farmaceutskom, Mikrobiologija i Fiziologija na Biološkom fakultetu.

Do pune kvote stigli su Arhitektura na Arhitektonskom fakultetu, Politikologija na Fakultetu političkih nauka i Informatika na Matematičkom fakultetu.

Ministarstvo prosvete ranije je saopštilo da na teret budžeta može da se upiše 17.697 studenata plus 510 (studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti, oni koji su srednju školu završili u inostranstvu), dok na akademijama i visokim stručnim školama ima mesta za 4.676 studenata i 132 akademaca.

Najskuplje je studiranje na Arhitektonskom fakultetu - 300.000, dok je najjeftinije na Tehničkom fakultetu u Boru, gde jedna godina studiranja košta 60.000 dinara.

Univerzitet u Beogradu konkursom predviđa da se redosled kandidata za upis u prvu godinu studijskog programa utvrđuje na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjoškolskom obrazovanju i rezultata postignutih na prijemnom ispitu.

Kandidat za upis može da ostvari najviše 100 bodova.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić precizira da se uspeh iz srednje škole i rezultat koji kandidat postigne na prijemnom ispitu boduju kao i prethodnih godina - uspeh iz škole 40 odsto, a uspeh na prijemnom ispitu 60 odsto, te da se zbirom ove dve komponente zaokružuje pokazana ukupna uspešnost za upis na fakultet.

Rektor je kandidatima poželeo uspeh na prijemnim ispitima, sa preporukom da na polaganje dođu odmorni i koncentrisani na rad.

Fakulteti pojedinačno određuju pravila procedura sprovođenja prijemnog ispita, u zavisnosti i od prostora koji je za to predviđen.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Euronews, 24.6.2024.
Naslov: Redakcija