Zastava Bosne i Hercegovine

VIŠE OD TREĆINE KORISNIKA KARTICA ODUSTALO BI OD KUPOVINE UKOLIKO NE BI IMALI MOGUĆNOST DA PLATE KARTICOM


Više od trećine korisnika kartica, njih 34 odsto, odustalo bi od kupovine ukoliko ne bi imali mogućnost da plate karticom, dok 16 odsto ne bi razmatralo kupovinu kod datog trgovca, što ukazuje na sve veće oslanjanje na bezgotovinska plaćanja među građanima Srbije, pokazali su novi podaci Masterindex istraživanja koje redovno sprovodi Masterkard.

MasterIndex pokazuje da je za devet odsto porastao broj korisnika koji se izjasnio kako je koristio karticu u proteklih sedam dana i on sada iznosi 79 odsto.

Kada je reč o tome gde se najčešče koriste kartice i dalje su to najčešće supermarketi i hipermarketi, gde karticama plaća tri od četiri korisnika. Na listi se nalaze i butici (58 odsto), male trgovačke radnje (55 odsto), benzinske stanice (51 odsto), restorani i kafići (43 odsto), klubovi, i tako dalje.

Kada je reč o mestima na kojima bi korisnici kartica želeli da plaćaju bezgotovinski, a nemaju tu mogućnost, prvi izbor su, kao i prošle godine, pijace (29 odsto), a za njima slede trafike (27 odsto) i sve kurirske službe (25 odsto).

Očekivano su se popusti kod trgovaca našli na prvom mestu liste faktora koji bi podstakli češće korišćenje bezgotovinskih plaćanja, kako je reklo 62 odsto ispitanika. Sama mogućnost da se uopšte plaća kartično bi podstakla skoro polovinu (43 odsto) ispitanika da to i urade, a 39 odsto njih bi se odlučilo za ova plaćanja kako bi istovremeno podigli i gotovinu na mestu prodaje.

Kada se radi o beskontaktnim i mobilnim plaćanjima, korišćenje ove platne metode je u porastu - 83 odsto ispitanika je istaklo da plaća beskontaktno u svojim svakodnevnim aktivnostima, što je porast od 12 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Preduzetništvo, 22.6.2024.
Naslov: Redakcija