Zastava Bosne i Hercegovine

GRAĐANI SRBIJE U PRVOM TROMESEČJU OVE GODINE OBAVILI 16,8 MILIONA KUPOVINA NA INTERNETU KARTICAMA I ELEKTRONSKIM NOVCEM


Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su građani Srbije u prvom tromesečju ove godine obavili 16,8 miliona kupovina na internetu karticama i elektronskim novcem, čime je potvrđen nastavak međugodišnjeg trenda rasta, koji u odnosu na isto tromesečje 2023. godine iznosi 34,8%.

Kako se navodi na sajtu NBS, od ukupnog broja, kupovine na internetu obavljene u dinarima beleže rast od 31,3%, a vrednost pomenutih kupovina uvećana je za 32,7% u odnosu na početak 2023. godine. Posmatrano apsolutno, ovakvih transakcija je u prvom tromesečju 2024. godine ukupno bilo 11,5 miliona, a od tog broja na internet stranicama domaćih trgovaca izvršeno je preko 10,7 miliona kupovina, u vrednosti od 30,5 milijardi dinara.

“Kada je reč o plaćanjima na stranim internet stranicama, zabeležen je porast broja transakcija u evrima od 50,1% (3,1 milion naspram 2 miliona plaćanja) u odnosu na prvo tromesečje 2023. godine, dok je njihova vrednost veća za 38,4% (133 miliona naspram 96,1 miliona evra)” ističe se na sajtu NBS.

Slično, broj plaćanja u američkim dolarima na internetu beleži rast od 33,3% (2 miliona naspram 1,5 miliona plaćanja), dok je njihova vrednost veća za 29,2% (47,8 miliona naspram 37 miliona dolara) u odnosu na prvo tromesečje 2023. godine.

Dodaje se i da posmatrani podaci pokazuju većinsko opredeljene građana Srbije za kupovinu u domaćim internet prodavnicama, što je trend koji se nastavlja i u ovom tromesečju.

Narodna banka Srbije precizira da se u skupu podataka ne nalaze kupovine plaćene pouzećem robe, s obzirom na to da ne raspolaže pomenutim podacima.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Preduzetništvo, 22.6.2024.
Naslov: Redakcija