Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STEČAJU: Stečajni postupak potrebno dovesti na evropski i svetski standard


Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković izjavio je da je jedna od bitnih karika funkcionisanja privrednog sistema efikasan stečajni postupak, zbog čega će država težiti da se stečajni postupak u zemlji dovede na nivo najviših evropskih i svetskih standard. On je na otvaranju konferencije "Digitalizacion/IT Developments in the Insolvency World", u organizaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), rekao da će resorno ministarstvo, sa ALSU i privrednim sudovima raditi na boljoj regulaciji i unapređenju stečajnih postupaka.

- Naša vizija je da stečajni postupak dovedemo na nivo najviših evropskih i svetskih standarda. U cilju unapređenja i prilagođavanja normativnih rešenja realnim potrebama i standardima Evropske unije - naglasio je Cvetković.

Podsetio je i da ALSU od osnivanja učestvuje u unapređivanju stečajnog sistema kroz edukacije, licenciranje, nadzor nad radom stečajnih upravnika i sprovođenjem stečajnih postupaka nad preduzećima sa većinskim javnim kapitalom.

Istakao je i da digitalizacija nije zaobišla ni stečajni postupak, pa je ALSU izradila portal za elektronsku prodaju u stečajnom postupku i otvorila projekat digitalne transformacije u saradnji sa EBRD.

- Novi digitalni sistemi u stečaju učiniće sistem efikasnijim, povećati transparentnost postupaka i omogućiti njihovo unapređenje - izjavio je Cvetković.

U saopštenju se podseća i da ALSU ima intenzivnu dugogodišnju saradnju sa raznim međunarodnim organizacijama i redovno učestvuje u projektima i istraživanjima koje te organizacije sprovode, a pored toga aktivna je članica i međunarodnog udruženja stečajnih regulatora (IAIR) koja okuplja ministarstva, agencije i ostala regulatorna tela iz više od 30 zemalja članica.

Konferencija, koja se prvi put održala u Beogradu, okupila je predstavnike članica IAIR-a među kojima se SAD, Indija, Velika Britanija, Irska, Škotska, Austrija, Hon Kong, UAE, JAR, Finska, Albanija, kao i predstavnici MMF-a, Svetske banke i EBRD-a.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 19.09.2023.
Naslov: Redakcija