Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Biće pooštrene kazne za nasilje u porodici


Kazne za nasilnike biće bitno pooštrene. Naime, od sledeće godine predložena kazna zatvora za osnovni oblik nasilja u porodici biće od šest meseci do pet godina, umesto od tri meseca do tri godine koliko je sada.

Dok je za silovanje i obljubu deteta, predložena kazna doživotnog zatvora! Tom temom bavi se novinarka Kurira Teodora Pivljanin.

Pivljanin je otkrila šta tačno podrazumevaju najavljene izmene:

- Ovo je dobra vest kako bi se nasilnicima stalo na put, ovo je svetlo nade za one koji trpe nasilje, žive u strahu i ne smeju da prijave nasilje. Ovo je zaista poruka da će nasilnici biti najoštrije kažnjeni. Ovaj predlog će biti na snazi 2024. godine. Biće pooštrene kazne kada je reč o porodičnom nasilju, ali biće promenjene i sankcije za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. To je izmenjeno inicijativom roditelja čija su deca poginula na pešačkom prelazu ili javnom saobraćaju.

Detaljnije o ovome rekao je Željko Simić, advokat.

- Svaka izmena krivičnog zakonodavstva prouzrokuje određene odjeke u praksi. Pooštravanje uvek do nekog stepena utiče na prevenciju, ali ovim stvarima se zapostavlja aspekt prevencije i jednostavno pravljenja takvog sistema da se na pouzdan način može, nevezano za krivični postupak, utvrditi da li je neko žrtva nasilja. Ovo kažem jer postoje mnoge zloupotrebe u praksi. Iz moje prakse moram ukazati da se u pogledu krivičnih dela za nasilje, jako zaboravljaju opšti principi, koji podrazumevaju da se apsolutno mora dokazati tvrdnja uz materijalne dokaze, mora da se utvrdi istina.

MUP u poslednje vreme reaguje po difoltu na prijavljena nasilja i na način da se unapred okrivljeni smatra krivim. To nije dobro jer takva situacija skrnavi svaku realnu žrtvu nasilja, mora se preduzeti nešto da se izbegnu zloupotrebe. Najbolji pravac je da u segmentu ovih krivičnih dela, bude dozvoljeno dokazivanje za neke načine na koje naš sistem nije navikao. Kao što su audio snimak razgovora, video ili bilo koji način. Slučajevi o kojima pričam su oni slučajevi kada dođe žrtva sa blagim oblikom crvenila, što čak nije ni modrica. -

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Kurir, 18.09.2023.
Naslov: Redakcija