Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O NAČINU IZDAVANJA, VOĐENJA EVIDENCIJA, IZGLEDU I NAČINU POSTAVLJANJA NALEPNICE ZA LAKA ELEKTRIČNA VOZILA: U prva četiri dana kontrole vozača električnih trotineta otkriveno ukupno 87 prekršaja


Pripadnici Uprave saobraćajne policije su u prva četiri dana kontrole vozača električnih trotineta otkrili ukupno 87 prekršaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Od navedenog broja vozača, 34 njih nije nosilo zaštitnu biciklističku kacigu, dok 30 nije imalo identifikacionu nalepnicu na električnom trotinetu.

Takođe, 18 vozača električnih trotineta nije nosilo reflektujući prsluk na putu, dvoje je prevozilo druga lica navedenim vozilom, dok se još dvoje vozača kretalo putem iako je bila dostupna biciklistička staza.

Prekršajna prijava podneta je i protiv vozača električnog trotineta koji je upravljao sa 0,66 promila alkohola u organizmu.

Od ukupnog broja prekršaja, najveći broj učinjen je na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd (23), zatim u Jagodini (10), u Valjevu (8), u Subotici i Šapcu po šest vozača, dok je u Novom Sadu, Požarevcu i Smederevu po pet vozača električnih trotineta učinilo prekršaj.

Po četiri vozača učinila su prekršaje na teritoriji policijskih uprava u Kikindi i Novom Pazaru, po tri vozača na teritoriji Vranja i Sremske Mitrovice, po dvoje vozača u Kragujevcu i Pirotu, a jedan vozač na teritoriji Policijske uprave u Kruševcu.

Ministarstvo podseća na to da u saobraćaju mogu učestvovati isključivo električni trotineti koji imaju postavljenu identifikacionu nalepnicu, a vozači ovih vozila moraju da nose na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

Pripadnici saobraćajne policije apeluju na roditelje da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravljaju lakim električnim vozilom.

U skladu sa odredbama Pravilnika o načinu izdavanja, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila ("Sl. glasnik RS", br. 16/2024) u saobraćaju na putu ne smeju da se nađu električni trotineti koji nemaju ovu nalepnicu.

Do pre nedelju dana (13. juna) prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja izdato je 3.450 nalepnica.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 20.6.2024.
Naslov: Redakcija