Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STEČAJU: Od početka godine 148 preduzeća otišlo u stečaj


Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), početkom maja su se pred privrednim sudovima u Srbiji vodila ukupno 1.524 stečajna postupka.

Od početka godine pa do 7. maja otvoreno je 148 stečajnih postupaka, dok je ukupan broj aktivnih, okončanih i zaključenih stečajeva 9.136, dok su ukupno 792 stečaja obustavljena.

Na vrhu liste prema dužini trajanja stečajnog postupka i dalje je nekadašnji građevinski gigant Rad, iako je došlo do promene pošto ga je kao pravno lice kupila kompanija Delta Real Estate za blizu milijardu dinara i tako postala vlasnik atraktivne ali nedovršene zgrade na Novom Beogradu. Stečaj u slučaju Rada nastavljen je nad stečajnom masom.

Na prvom mestu među najdužim stečajevima je postupak nad Radovim povezanim licem – kompanijom Rad Internacional, koji traje već 22 godine.

Duže od dve decenije traju i stečajevi nad JES Korporacijom, delom nekadašnjeg giganta Jugoeksporta, kao i nad kragujevačkom kompanijom Hidrotehnika – Pomoravlje Inženjering. Na petom mestu prema dužini stečaja su i Robne kuće Beograd – taj postupak otvoren je 2002. godine.

Imovinu Robnih kuća je 2007. godine kupio Verano Motors, koji je i sam završio u stečaju 2015. godine.

Podaci ALSU kažu da je ukupno prosečno vreme trajanja stečajnih postupaka tri godine, dva meseca i šest dana, ali se podaci razlikuju u odnosu na to prema kom propisu su vođeni.

Na 1.577 stečajeva primenjuje se Zakon o stečajnom postupku iz 2004. godine, i njihovo prosečno trajanje je četiri godine, deset meseci i 18 dana.

Stečajevi na koje se primenjuje Zakon o stečaju iz 2009. godine, a kojih je ukupno 7.739, u proseku traju dve godine, deset meseci i pet dana.

Najviše stečajnih predmeta nalazi se kod Privrednog suda u Beogradu, i to 2.866, dok je na drugom mestu novosadski Privredni sud sa 1.077 predmeta a na trećem subotički sa 676 stečajnih postupaka.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Milica Rilak, 16.05.2024.
Naslov: Redakcija