Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Arheološki institut stekao status instituta od nacionalnog značaja


Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku kojom Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaja, s obzirom na to da je vrhunska naučnoistraživačka ustanova od posebnog nacionalnog značaja za jednu ili više srodnih naučnih disciplina.

Arheološkom institutu dodeljen je ovaj status, jer je potreba države da osnaži rad nauke i samog instituta kako bi se podstakao razvoj arheologije kao izuzetno značajne grane i time arheološkog nasleđa, koje predstavlja značajan potencijal zemlje i doprinosi međunarodnom ugledu i vidljivosti Srbije na svetskoj mapi istraživanja arheoloških nalazišta.

Istovremeno, davanjem posebnog nacionalnog statusa trebalo bi da se osnaži razvoj instituta i naučnih kadrova u arheologiji kao izuzetno značajnoj grani nauke koja znanjem doprinosi ugledu zemlje i ukupnom društvenom i privrednom razvoju.

Institut od nacionalnog značaja obavlja istraživanja koja imaju za cilj razvoj i unapređenje opšteg fonda znanja, posebno u oblasti nauke, odnosno naučnih disciplina za koje je osnovan, podizanje tehničko-tehnološkog nivoa, valorizovanje rezultata istraživanja i širenje naučnih saznanja, obrazovanje i osposobljavanje kadrova za naučnoistraživački rad.

Na sednici je usvojen Zaključak kojim se odlučuje da se izgradnja više porodičnih stambenih objekata u okviru stambenog kompleksa II faze projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Beogradu vrši na lokaciji uz Ulicu Mileve Marić Ajnštajn, blok 72 na Novom Beogradu.

Članovi Vlade usvojili su Program za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji za period 2024-2029. godine sa Akcionim planom za sprovođenje ovog programa.

Program ima za cilj da unapredi poštovanje i zaštitu ljudskih prava i obezbedi kontinuirani sveobuhvatan odgovor društva na problem trgovine ljudima kroz unapređen sistem prevencije, pravovremene identifikacije, pomoći i zaštite žrtava, kao i suzbijanja trgovine ljudima.

Ovim dokumentom predviđena je promena koja će se realizovati kroz četiri tematske oblasti: istrage i krivično gonjenje, zaštita žrtava trgovine ljudima, prevencija trgovine ljudima i saradnja i koordinacija.

Vlada je usvojila Zaključak o prihvatanju Plana reagovanja na povećan broj migranata na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu, čime se nastavlja sa delotvornim sistemom zaštite migranata i tražilaca azila.

Upravljanje migracijama predstavlja kompleksan proces i zahteva plansko postupanje, kao i koordiniran pristup i saradnju svih relevantnih organa, a usvajanjem Plana biće omogućen nastavak adekvatne pomoći migrantima i tražiocima azila u vidu smeštaja, ishrane, higijene, zdravstvene i socijalne zaštite i pristupa obrazovanju.

Istovremeno, biće pružena zaštita i lokalnim zajednicama koje su pogođene velikom brojem migranata, kao i zaštita državne granice.

Na sednici su doneta i rešenja o dodeli novčanih nagrada za sportske rezultate sportisti Aleksandru Komarovu, za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskoj sportskoj disciplini - rvanje, grčko-rimski stil do 87 kilograma, održanom u Bukureštu, u Rumuniji, u iznosu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao i njegovom treneru Nenadu Živojinoviću u istom iznosu.


Izvor: Vebsajt Vlade, 20.03.2024.
Naslov: Redakcija