Zastava Bosne i Hercegovine

VISOKI SAVET SUDSTVA: Godišnji izveštaj o radu Visokog saveta sudstva za 2023. godinu


Rad Visokog saveta sudstva u protekloj godini obeležili su intenzivni napori na usklađivanju zakonskog okvira sa izmenama Ustava u oblasti pravosuđa i konstituisanje novog Saveta u maju 2023. godine. Ovim je otpočela primena novih pravosudnih zakona - Zakona o Visokom savetu sudstva ("Sl. glasnik RS", br. 10/2023), Zakona o sudijama ("Sl. glasnik RS", br. 10/2023) i Zakona o uređenju sudova ("Sl. glasnik RS", br. 10/2023), čime se omogućava ostvarivanje prava građana na jednak pristup pravdi i zakonito, pravično i efikasno suđenje.

Visoki savet sudstva je preuzeo širu nadležnost nad izborom sudija i predsednika sudova koja je zakonskim izmenama izmeštena iz Narodne skupštine, Započeta je i izrada 14 podzakonskih i drugih akata kojima se bliže uređuju drugačiji položaj, nadležnost i organizacija Visokog saveta sudstva, kao i njegova budžetska autonomija. Tokom 2023. godine Savet je doneo Poslovnik o radu ("Sl. glasnik RS", br. 110/2023), Pravilnik o kriterijumima i merilima za izbor sudija i predsednika sudova, kao i pravilnike kojima se uređuje sprovođenje i vrednovanje razgovora sa kandidatima za sudijsku funkciju, rad Budžetske komisije Saveta, zaštita sudije i suda od neprimerenog uticaja, kao i rad Etičkog odbora Visokog saveta sudstva. Ovim je obezbeđen viši stepen odgovornosti i transparentnosti u radu sudova što dalje doprinosi unapređenju poverenja građana u sudstvo kao nezavisnu granu vlasti.

Istovremeno sa aktivnostima na izmeni normativnog okvira, Visoki savet sudstva je tokom 2023. godine intenzivirao i rad na izboru sudija, predsednika sudova i sudija porotnika kako bi se popunio potreban broj sudija i omogućio efikasniji rad sistema. Ukupno je izabrano 281 sudija, što je dvostruko više nego prethodne godine. S obzirom da je tokom prošle godine doneto 137 odluka o prestanku sudijske funkcije i to najviše iz razloga odlaska u penziju, jasno je da je dalja intenzivna angažovanost na biranju sudija potrebna i u 2024. godini kako bi se obezbedio dovoljan broj nosilaca sudijske funkcije.

Tokom prošle godine doneto je i 50 odluka o postavljenju vršioca funkcije predsednika suda, na period najduže na jednu godinu. U septembru su objavljena i dva javna konkursa za izbor predsednika suda za ukupno 46 sudova čime će se obezbediti bolje funkcionisanje sudova.

Disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva postupao je po 543 disciplinske prijave tokom 2023. godine od kojih je u 14 slučajeva pokrenut postupak pred Disciplinskom komisijom. Takođe, Savet je obradio i 756 pritužbi na rad sudova i sudija koje su podnele stranke i učesnici u postupku od kojih je za 45 utvrđeno da su osnovane, a 12 je prosleđeno Disciplinskom tužiocu.

Kontinuiranim naporima na unapređenju kvaliteta, efikasnosti, odgovornosti, poštovanja etičkih vrednosti i transparentnosti rada sudija i sudova, Visoki savet sudstva jasno potvrđuje svoje strateško opredeljenje ka nezavisnom, odgovornom, stručnom i efikasnom sudstvu, a sve u cilju ostvarivanja Ustavom garantovanih prava i sloboda građana.

Preuzmite:


Izvor: Vebsajt Visoki savet sudstva, 14.03.2024.
Naslov: Redakcija