Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O DUVANU: Elektronske cigarete izjednačene sa klasičnim


Pre nekoliko dana stupio je na snagu novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o duvanu ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023 - dalje: Zakon), a sa njim i zabrana da se maloletnicima prodaju vejpovi, pafovi, nikotinske vrećice… Naime, domaće zakonodavstvo elektronske cigarete više ne vidi kao bezbedniju alternativu klasičnom duvanu, već ih tretira kao srodan proizvod, pa je samim tim zabranjena i njihova prodaja mlađima od 18 godina.

Uz ove izmene, e-tečnosti, nikotinske baze i jednokratne e-cigareta kupci više ne mogu da pazare u onlajn prodavnicama, na društvenim mrežama… Dakle, bez obzira na to da li ste punoletni, ove proizvode ne možete da pazarite iz fotelje, ali ograničenje ne važi ako kupujete sam uređaj za elektronske cigarete, odnosno njegove rezervne delove i baterije.

Obeležavanje i zdravstveno upozorenje takođe će, prema novom zakonu, važiti i za srodne proizvode.

I to nije sve kada je reč o duvanu i novim ograničenjima ‒ od 2025. godine maksimalna količina nikotina će biti ograničena na dva odsto, a maksimalna zapremina u jednokratnim elektronskim cigaretama je dva mililitara tečnosti. Stari asortiman će moći da se uvozi i prodaje još nešto više od godinu dana.

Novina su i dva nova registra – kako bi se regulisala proizvodnja i uvoz elektronskih cigareta, Uprava za duvan vodiće Registar proizvođača srodnih proizvoda i Registar uvoznika srodnih proizvoda. Nisu zaboravljeni ni trgovci na malo ‒ oni će biti upisani u Evidencionu listu o trgovcima na malo.

Novi zakon, pored novih registara, donosi i nove takse. One na prvi pogled ne pogađaju kupce direktno, ali će se odraziti na finalnu cenu proizvoda. Naknada za proizvođača kao i uvoznike srodnih proizvoda iznosi milion dinara godišnje, a taksa za svako prodajno mesto 25.000 dinara godišnje. Dozvola za obavljanje delatnosti trgovine na malo duvanskih i srodnih proizvoda izdaje se na period od dve godine, a rešenje o upisu u Registar srodnih proizvoda izdaje se za period od pet godina.

Dok mnoge studije upozoravaju da upotreba elektronskih cigareta može da poveća rizik od srčanih bolesti i poremećaja pluća, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) istakla je da maloletnici koji ih koriste imaju duplo veće šanse da kasnije konzumiraju i klasične cigarete.

Emisije e-cigareta obično sadrže nikotin i druge toksične supstance koje su štetne za korisnike, tako i za one koji su njima izloženi. Utvrđeno je da neki proizvodi, za koje se tvrdi da ne sadrže nikotin, ipak sadrže. Konzumacija nikotina kod dece i adolescenata ima štetan uticaj na razvoj mozga i potencijalno dovodi di poremećaja učenja i anksioznosti – navodi se na sajtu SZO.

Koliko su u Srbiji elektronske cigarete bile dostupne maloletnicima, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje udruženja “Roditelj”, tokom kojeg je više od 83 odsto ispitane dece kazalo da do njih dolaze u lokalnim marketima i kioscima, kao i da ih prodavci ne pitaju za godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Višnja Aranđelović, 15.11.2023.
Naslov: Redakcija