Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Proslava male mature moguća isključivo u zgradi škole ili ustanovi kulture u opštini na kojoj se škola nalazi


Po zakonu iz 2012. godine škole mogu da organizuju proslavu male mature isključivo u zgradi škole ili ustanovi kulture u opštini na kojoj se škola nalazi. Iako je propis jasan nije tako u svim školama, jer roditelji preuzimaju organizaciju đačke proslave. Da li se tako krši zakon?

Svaki osmak s nestrpljenjem očekuje kraj školske godine i matursko veče. Zakonom iz 2012. godine regulisan je način organizovanja proslave male mature. Škole naime mogu da organizuju matursko veče isključivo u svojoj zgradi ili u ustanovi kulture u opštini u kojoj se nalaze. Isti zakon važi i sada, ali su roditelji, preko Saveta roditelja, našli način da organizaciju preuzmu od škole.

Roditelji izaberu ugostiteljski objekat, ugovore cenu s određenom agencijom i o tome obaveste školu.

"Prvi sastanak je onaj koji organizuju predstavnici Saveta roditelja osmih razreda zajedno sa odeljenskim starešinama i zajedno sa učenicima iz tih odeljenja. To je prvi sastanak, naravno tu su direktor škole, sekretar škole, uprava. Učenički parlament je takođe tu", navodi predsednik Aktiva direktora škola Novog Beograda Darko Eger.

Osnovna škola "Radoje Domanović" ima pet odeljenja osmog razreda i maturu će ove godine slaviti oko 140 đaka. Ponude agencija koje organizuju ove događaje već uveliko pristižu.

"Roditelji dobiju nekoliko ponuda od različitih agencija i na osnovu toga biraju onu za koju smatraju da je najbolja, uglavnom odlaze da vide i prostor i ambijent gde će biti proslava male mature i shodno tome izaberu jednu koja je najbolja za njihovu decu", kaže direktorka OŠ "Radoje Domanović" Vanja Sekulović.

Kada se odluče za proslavu u nekom od ugostiteljskih objekata roditelji najčešće biraju paket aranžman, koji osim posluženja i, muzike obuhvata i obezbeđenje. I to košta oko 5.000 dinara.

"Licencirani autoprevoznik dolazi po decu, najčešće do njihove škole, zatim ih dovozi do našeg centra i u tom trenutku kada svi uđu faktički se prostor zatvara. Nakon proslave, gde imaju divan program, izuzetne menije, imamo i bendove koji ih zabavljaju i voditelje programa, a biraju se mis i mister same proslave odnosno mature. Nakon toga ih autobus koji ih je dovezao vraća do mesta na kome ih je pokupio, dakle do škole", objašnjava Predrag Poznanović iz Ivent centra na Adi Ciganliji.

Tako se iz škole kreće, deca se tu vraćaju, na proslavi su i nastavnici, ali organizatori su roditelji pa se - zakon ne krši.

Ipak, nije reč uvek samo o zakonu. Najvažnija je bezbednost dece pa su tako, po mišljenju nekih roditelja, njihova deca najsigurnija u školi, dok drugima sigurnost garantuje profesionalno obezbeđenje.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTS, Jelena Popović, 15.05.2024.
Naslov: Redakcija