Zastava Bosne i Hercegovine

U ORGANIZACIJI PARAGRAF LEX ODRŽAN VEBINAR NA TEMU "OBAVEZA VOĐENJA POGONSKOG KNJIGOVODSTVA I EVIDENTIRANJE POSLOVNIH PROMENA U KLASI 9"


Kompanija Paragraf organizovala je 18. juna 2024. godine vebinar na temu "Obaveza vođenja pogonskog knjigovodstva i evidentiranje poslovnih promena u klasi 9".

Na vebinaru je bio prezentovan zakonski okvir vođenja pogonskog knjigovodstva, kao i ciljevi obračuna troškova i učinaka.

Prezentovane su vrste obračuna troškova: stvarni troškovi, standardni troškovi i standardno-varijabilni troškovi, kroz praktične primere iz prakse.

Učesnici su bili u mogućnosti da bolje razumeju i vode evidenciju pogonskog obračuna kroz primenjivu/izabranu vrstu obračuna troškova na konkretnu proizvodnju u zavisnosti od potreba menadžmenta i njihovih zahteva, a sve u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

Vebinar je bio namenjen pre svega pravnim licima i preduzetnicima čija je pretežna delatnost proizvodnja proizvoda i usluga, kao i knjigovodstvenim agencijama koje za klijente imaju proizvodna pravna lica i preduzetnike.

Predavači: doc. dr Marina Protić - ovlašćeni eksterni i interni revizor, Biljana Mihajlović - odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" i Vesna Ljubičić - odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" na vebinaru su govorili o sledećim temama:

  • Uslovljenost obračuna troškova i učinaka zakonskom regulativom
  • Ciljevi obračuna troškova i učinaka
  • Vrste obračuna troškova i učinaka
  • Knjiženje poslovnih promena u klasi 9

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 18.6.2024.