Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O POREZU NA DODATU VREDNOST: Prilikom prodaje nekretnina građevinske firme u obavezi da kupcima izdaju fiskalni račun


Građevinske i druge firme (koje su u sistemu PDV-a) ubuduće će prilikom prodaje nekretnina biti dužne da kupcima izdaju fiskalni račun, propisano je Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 29/2024). Stručnjaci za promet nepokretnosti pojašnjavaju da većina preduzeća to odavno čini, odnosno da su ovu obavezu i pre Pravilnika imali po važećem Zakonu.

Promet stana fizičkom licu se zakonski posmatra kao promet na malo, te postoji obaveza izdavanja fiskalnog računa – nezavisno od toga da li se radi o kupcu koji će tražiti refakciju PDV-a, kaže Biljana Bujić, predstavnica NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju.

Sa pravničke strane, ona objašnjava kako je Zakonom o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020, 96/2021 i 138/2022) propisano da svaka firma koja ima fiskalnu kasu ujedno i dužna da preko nje evidentira svaku prodaju na malo, nezavisno od načina plaćanja, uključujući i primljene avanse.

“Ova izmena u Pravilniku suštinski (samo) predstavlja usaglašavanje sa Zakonom o fiskalizaciji”, ističe Bujić.

Praksa izdavanja fiskalnih računa prilikom prodaje stanova odavno je “zaživela”, navode iz građevinskog sektora.

Oni dodaju i da poreski organi uveliko traže fiskalni račun podnosiocima zahteva za refundaciju PDV-a prilikom kupovine prvog stana.

Direktor agencije Art Nekretnine Uroš Jovanović, navodeći primere iz prakse sa kojima se susretao, takođe ocenjuje da ove izmene nisu nikakva novina.

“Investitori koji prodaju stanove jako dugo već izdaju fiskalne račune”, izjavio je on.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Anica Kovačević, 11.04.2024.
Naslov: Redakcija