Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PRIMENI POLITIKE PRIMERENOG KORIŠĆENJA, METODOLOGIJI ZA PROCENU ODRŽIVOSTI UKIDANJA MALOPRODAJNIH DODATNIH NAKNADA ZA ROMING I ZAHTEVU KOJI PRUŽALAC USLUGA ROMINGA PODNOSI U SVRHU TE PROCENE: Lica koja imaju prebivalište, odnosno boravište u Srbiji, usluge rominga mobilne telefonije ubuduće će plaćati po domaćim cenama


Savet Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge doneo je pravilnik kojim će ljudima koji imaju prebivalište, odnosno boravište u Srbiji (ili često i duže borave u zemlji), omogućiti da imaju usluge rominga mobilne telefonije po domaćim cenama.

Pravilnik o primeni politike primerenog korišćenja, metodologiji za procenu održivosti ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roming i zahtevu koji pružalac usluga rominga podnosi u svrhu te procene ("Sl. glasnik RS", br. 42/2024 - dalje: Pravilnik) predviđa podnošenje zahteva mobilnim operaterima, koji onda procenjuju svrsishodnost molbe.

Kako se navodi u Pravilniku, time se omogućava da se onima koji često putuju u Srbiju ili imaju boravište u njoj pruži pristup “regulisanim maloprodajnim uslugama rominga po domaćim maloprodajnim cenama tokom povremenih putovanja u posećene ekonomije u regionu Zapadnog Balkana”, pod istim uslovima kao da su te usluge koristili u domaćoj mreži.

Tako, pružalac usluga rominga, u ovom slučaju mobilni operater, može da zahteva od svog korisnika rominga da mu priloži dokaz o prebivalištu, odnosno boravištu u Srbiji ili drugim stabilnim vezama sa Srbijom, koje podrazumevaju da često i duže boravi na njenoj teritoriji.

“Bez obzira na bilo koje ograničenje koje se odnosi na potrošnju u domaćem saobraćaju, u slučaju otvorenog paketa za uslugu prenosa podataka, korisnik rominga može tokom povremenih putovanja u regionu Zapadnog Balkana da iskoristi obim saobraćaja maloprodajne usluge prenosa podataka u romingu po domaćoj maloprodajnoj ceni, koji je najmanje dva puta veći od obima saobraćaja dobijenog deljenjem ukupne domaće maloprodajne cene tog otvorenog paketa za uslugu prenosa podataka, bez PDV-a, za ceo obračunski period, sa maksimalnom veleprodajnom naknadom za regulisanu uslugu prenosa podataka u romingu”, navodi se u Pravilniku.

Kako bi se obezbedilo da korisnici rominga koji povremeno putuju ne budu izloženi nepotrebnim ili prekomernim upozorenjima, operater će posmatrati pokazatelje boravka i potrošnje kumulativno i tokom perioda od najmanje četiri meseca.

Tako je operater u obavezi da u ugovorima sa korisnicima navede na koju se maloprodajnu uslugu ili usluge u mobilnoj mreži odnosi pokazatelj potrošnje i minimalno trajanje perioda posmatranja.

“Veća potrošnja u domaćem saobraćaju u odnosu na roming ili duži boravak korisnika rominga u Srbiji u odnosu na druge posećene ekonomije u regionu Zapadnog Balkana tokom utvrđenog perioda posmatranja smatraju se dokazom da nema zloupotrebe ili neprimerenog korišćenja regulisanih maloprodajnih usluga rominga”, navodi se u Pravilniku.

Tako je u četvrtom kvartalu 2023. godine, prema izveštaju Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), bilo 55 odsto korišćenih minuta u roming saobraćaju koje su ostvarili korisnici iz inostranstva, dok je 45 odsto bilo onih koji su domaći korisnici ostvarili u inostranstvu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Pantelić, 13.05.2024.
Naslov: Redakcija