Zastava Bosne i Hercegovine

PORESKA UPRAVA: Prezentovan Novi poslovni model i izmena zakonskih propisa


U prostorijama Poreske uprave održan je sastanak na kojem su prisustvovali direktori svih 37 filijala Poreske uprave, kao i načelnici odeljenja za kontrolu, naplatu i poreskog računovodstva. Tema sastanka bila je implementacija Novog poslovnog modela i izmena zakonskih propisa.

Sastanak je otvorila direktorka Poreske uprave Dragana Marković i u svom uvodnom obraćanju je izrazila zadovoljstvo da je sve rukovodioce filijala ugostila u novom, prvom namenskom poslovnom prostoru Poreske uprave, koji je uprava dobila zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, Ministarstvu finansija i prvom potpredsedniku Vlade i ministru finansija Siniši Malom. Podsetila je da je samo u Beogradu, 2015. godine, Poreska uprava bila locirana na 28 lokacija.

Direktorka Marković je u daljem obraćanju izvršila retrospektivu postignutih rezultata koje je Poreska uprava realizovala u prethodnih devet godina, od usvajanja prvog Programa transformacije za period 2015-2020, koje su bile pune izazova, u kojima je prolazeći kroz zahtevan proces transformacije koji još traje, uprava primenila najsavremenije metode poslovanja, implementirajući nove poslovne modele i pomerajući granice u skladu sa najboljom međunarodnom praksom. Nakon usvajanja drugog Programa transformacije za period 2021-2025, direktorka je navela da su ostvarene sledeće ključne aktivnosti za realizaciju strateškog razvoja Poreske uprave:

  • usvojen je Redizajn poslovnih procesa
  • počela je puna primena Novog modela fiskalizacije
  • usvojena je nova Strategija razvoja ljudskih resursa
  • u 2023. godini pripremljena je unapred popunjena poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana
  • u toku je nabavka gotovog komercijalnog softverskog rešenja (COTS) koje će podržati redizajnirane poslovne procese.

Direktorka Dragana Marković je sa ponosom istakla da je Poreska uprava u svim ovim godinama velikih reformskih procesa zadržala rast naplate, gde je najbolja ilustracija rada poređenje naplate iz 2023. godine, sa rezultatima naplate ostvarene 2014. godine, neposredno pred početak realizacije prvog Programa transformacije, jer je u 2023. godini Poreska uprava naplatila 124,2 posto više u odnosu na 2014. godinu.

Takođe, direktorka je predstavila način implementacije Novog poslovnog modela, koji je sačinila konsultantska kuća KPMG u saradnji sa predstavnicima i zaposlenima iz Poreske uprave i navela da snažna opredeljenost Poreske uprave za promenama, utemeljena na strateškim dokumentima, analizama i identifikaciji izazova, zajedničkim snagama svih zaposlenih u Poreskoj upravi, ima za cilj izgradnju savremene poreske administracije kao moderne i efikasne institucije.

Tokom sastanka predstavljeni su i paketi za izmenu zakonskih propisa, kao i obuhvat za grupni otpis koje su prezentovali Snežana Vujičić Radojičić, savetnik direktora Poreske uprave i Đuro Bjegović, koordinator u Sektoru za poresko računovodstvo.

Naredni sastanak planiran je za petak, kada će se diskutovati o prezentovanim temama i daljim koracima u implementaciji.


Izvor: Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 12.07.2024.
Naslov: Redakcija