Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENI I DOPUNAMA ZAKONA O POSEBNIM USLOVIMA ZA REALIZACIJU PROJEKTA IZGRADNJE STANOVA ZA PRIPADNIKE SNAGA BEZBEDNOSTI: Ubuduće će biti strogo zabranjeno izdavanje, ustupanje za život nekome ko nije član porodičnog domaćinstva ili korišćenje za obavljanje poslovne delatnosti stanova namenjenih za bezbednjake, 10 godina od kupovine


Izdavanje, ustupanje za život nekome ko nije član porodičnog domaćinstva ili korišćenje za obavljanje poslovne delatnosti stanova namenjenih za bezbednjake, koji su kupljeni po beneficiranim cenama, ubuduće će biti strogo zabranjeno 10 godina od kupovine.

Ovo predviđa Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koje je Vlada prosledila Narodnoj skupštini.

Stan i dalje neće smeti da se proda deceniju od momenta kupovine, a vlasnik koji ovo prekrši moraće državi da plati razliku između beneficirane i tržišne cene. U suprotnom, ostaće bez nekretnine.

Ove mere donete su da bi se sprečile zloupotrebe stanova kupljenih budzašto, jer je primećeno da se oni pojavljuju na tržištu i u oglasima za prodaju i izdavanje. Pojedine vojvođanske organizacije još pre godinu i po upozoravale su na slučajeve u Novom Sadu, kada su ih pojedini bezbednjaci kupovali za 500 evra po kvadratu plus PDV, jer zvanično nisu imali rešeno stambeno pitanje ili su imali neodgovarajući stan, a prodavali, uprkos zabrani, za tri do četiri puta više.

Da će se nešto menjati bilo je jasno posle nedavne izjave predsednika države, koji je, pričajući o izgradnji 1.500 stanova za EXPO, najavio da će oni po okončanju ovog događaja biti namenjeni zaposlenima u zdravstvu, prosveti, nauci...

Kako se navodi na sajtu SVP (skraćenica za "Special purpose vehicle", odnosno entitet posebne namene), koji je osnovala država, u prvoj fazi ovog projekta izgrađeno je 6.943 stana za pripadnike snaga bezbednosti u Beogradu, Vranju, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici.

U novim izmenama Zakona stoji i da će se zabrana otuđenja, davanja u zakup, korišćenja za obavljanje poslovne delatnosti ili ustupanje nečlanovima porodičnog domaćinstva, upisivati kao zabeležba u katastru nepokretnosti. Onima kojima je već upisana zabrana otuđenja na 10 godina od dana upisa, ovo će biti dopunjeno ostalim zabranama na vremenski period dokle traje i zabrana otuđenja (npr. ako je ostalo još sedam godina, na toliko se stavlja zabrana izdavanja).

Ako bezbednjak postupi suprotno ovim odredbama, on isplaćuje razliku između ugovorene cene i tržišne vrednosti stana, a ako je ne isplati u roku od 90 dana od dana kada ga investitor izgradnje, tj. Republička direkcija opomene, stiču se uslovi za raskid ugovora o kupovini.

Nove mere odnose se i na penzionere koji su stekli taj status radeći u MUP, Vojsci, BIA, Ministarstvu odbrane i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ali i na borce ili članove porodica palih boraca i ratne i mirnodopske vojne invalide.

Zaposleni pripadnici snaga bezbednosti koji imaju pravo na beneficiranu kupovinu stana, obavezni su da ostanu u radnom odnosu u organu u kojem su ostvarili pravo na kupovinu 10 godina posle zaključenja ugovora, osim ako odu u penziju. Ako bezbednjaku posle zaključenja predugovora o kupovini prestane radni odnos, a za 30 dana ne zasnuje novi u nekom od organa bezbednosti, predugovor se raskida. Ako mu radni odnos prestane posle zaključenja ugovora, a za mesec dana ne zasnuje radni odnos u drugom bezbednosnom organu, mora da plati tržišnu vrednost nekretnine ili se raskida ugovor i stan oduzima.

Ima situacija i da novi vlasnik stana premine. Ako se to desi do isteka zabrane otuđenja, nasleđuje ga član porodičnog domaćinstva, odnosno zakonski naslednik, i on je dužan da o tome obavesti investitora izgradnje, odnosno Direkciju, pa se zaključuje aneks ugovora o kupovini stana. Ako je smrt nastupila pre zaključenja ugovora, pravo na nastavak postupka i kupovinu ima samo član domaćinstva preminulog.

Tržišnu vrednost stana utvrđuje sudski veštak ili ovlašćeni licencirani procenitelj, kog angažuje investitor, odnosno Direkcija. Oni i kontrolišu korišćenje ovih stanova jednom godišnje.

Postupak za raskid ugovora o kupovini stana pod povoljnijim uslovima pokreće se i ako kupcu prestane državljanstvo Srbije u roku od 10 godina od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora, ako se naknadno utvrdi da je posle stupanja na snagu ovog zakona otuđio stan ili porodičnu stambenu zgradu, ako ne plati prvu ratu ili posle isplate prve ne plati dve uzastopne rate. To važi i u slučaju ako odustane od ugovora, ako se naknadno utvrdi da je u trenutku zaključenja ugovora imalo u svojini stan ili kuću.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 06.07.2024.
Naslov: Redakcija