Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI: Zastarelost poreskog duga


Ukoliko porez ne bude naplaćen u roku od pet godina od nastale obaveze, niti u tom roku Poreska uprava pošalje opomenu građaninu, istekom roka se gubi pravo na naplatu. Apsolutna zastarelost poreskog duga predstavlja situaciju kada Poreska uprava nema prava da traži naplatu dospelih fiskalnih davanja, što se u praksi, prema rečima poreskih stručnjaka, zaista retko događa.

- Zastarelost poreskog duga počinje da teče od 1. januara naredne godine od godine u kojoj je ta poreska obaveza nastala i Poreska uprava može da traži naplatu poreza sa pripadajućom kamatom pet godina unazad - objašnjavaju poreski stručnjaci, a Poreska uprava daje primer zastarevanja duga.

Ako je poreski obveznik, na primer, u oktobru 2023. godine blagovremeno podneo poresku prijavu za utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava, a nadležni poreski organ nije u toj godini doneo rešenje o utvrđivanju poreza na prenos apsolutnih prava, 1. januara 2024. godine počeo je da teče rok zastarelosti za utvrđivanje ovog poreza. Ukoliko poreska uprava do 31. decembra 2028. godine ne donese rešenje o utvrđivanju poreza na prenos apsolutnih prava, niti preduzme bilo koju drugu radnju u cilju utvrđivanja predmetnog poreza, nastupa zastarelost prava na utvrđivanje tog poreza.

Ako Poreska uprava ipak po nastupanju zastarelosti donese rešenje o utvrđivanju poreza, poreski obveznik treba da podnese žalbu u kojoj će tražiti da se to rešenje poništi, jer je doneto nakon isteka roka zastarelosti.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, M. R. B., 05.05.2024.
Naslov: Redakcija