Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ADVOKATURI: Advokatska komora Beograda ukazuje da Republički geodetski zavod nezakonito rangira advokate po broju rešenih predmeta


Povodom objave Republičkog geodetskog zavoda na društvenoj mreži “X” (nekadašnji “Twitter”), jednom od zvaničnih glasila Republičkog geodetskog zavoda, kojom najavljuju novu praksu u njihovom radu o objavljivanju liste najuspešnijih advokata i advokata koji zaostaju u radu, rangiranih po broju rešenih predmeta, Advokatska komora Beograda daje sledeće

SAOPŠTENjE

Republički geodetski zavod na ovaj način grubo krši član 24. Zakona o advokaturi ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 i 24/2012 - odluka US), kojim je izričito zabranjeno reklamiranje advokata, te na ovaj način protivzakonito reklamira pojedine advokate, dok druge degradira, bez ikakvih zakonom utvrđenih kriterijuma, ne iznoseći podatke vezane za njihov rad u pogledu broja rešenih i nerešenih predmeta, čime narušava ugled celokupne advokature Srbije, ulazeći neovlašćeno u ocenu stručnosti svih advokata bez ikakvog pravnog osnova, a pri tom takva ocena se daje od strane lica koja upravo nemaju nikakvu stručnu kvalifikaciju za ocenjivanje rada advokata, jer 90% predmeta u Republičkom geodetskom zavodu rešavaju lica sa srednjom geodetskom školom.

Ono što je posebno alarmantno je da se ovakvim postupanjem od strane Republičkog geodetskog zavoda krši niz zakona, počev od Zakona o advokaturi, jer se ovakvim objavljivanjem vrši reklamiranje advokata, kako u pozitivnom tako i u negativnom smislu, a posebno Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018), kao i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009, 36/2010 i 105/2021), jer je nejasno ko je takav podatak i tražio.

Advokatska komora Beograda poziva Republički geodetski zavod da bez odlaganja ukine ovakvu praksu izveštavanja, jer bi u suprotnom svi sudovi i drugi državni organi izveštavali javnost o rešenim i nerešenim predmetima advokata, ne ulazeći u sadržinu predmeta koji se rešavaju, što je u potpunosti protivzakonito.


Izvor: Vebsajt AKB, 05.04.2024.
Naslov: Redakcija