Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O KAMATNIM STOPAMA ZA KOJE SE SMATRA DA SU U SKLADU SA PRINCIPOM "VAN DOHVATA RUKE" ZA 2024. GODINU: Pravilnik stupa na snagu 8. juna 2024. godine i predviđa nove kamatne stope za transakcije sa povezanim licima


Ministarstvo finansija objavilo je Pravilnik o kamatnim stopama za koje se smatra da su u skladu sa principom "van dohvata ruke" za 2024. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 48/2024). Poreski obveznici u Srbiji koji imaju transakcije sa povezanim licima u obavezi su da uz poreski bilans dostave dokumentaciju u okviru koje se posebno prikazuje vrednost istih transakcija po cenama koje bi se ostvarile na tržištu da se nije radilo o povezanim licima (princip “van dohvata ruke”).

Pravilnik će se primenjivati od 8. juna.

Dokument propisuje kamate koje se, u skladu sa principom “van dohvata ruke”, za 2024. godinu obračunavaju na zajmove, odnosno kredite između povezanih lica.

Propisani novi iznosi kamatnih stopa posebno su navedeni za banke i davaoce finansijskog lizinga, a posebno za ostala privredna društva.

Kamatne stope za banke i davaoce finansijskog lizinga su:

  • 5,02 odsto na kratkoročne kredite u dinarima
  • 5,16 odsto na dugoročne kredite u dinarima
  • 4,31 odsto na kredite u evrima i dinarske kredite indeksirane u evrima
  • 5,02 odsto na kredite u američkim dolarima i dinarske kredite indeksirane u američkim dolarima
  • 2,80 odsto na kredite u švajcarskim francima i dinarske kredite indeksirane u švajcarskim francima
  • 4,19 odsto na kredite u švedskim krunama i dinarske kredite indeksirane u švedskim krunama
  • 1,88 odsto na kredite u funtama i dinarske kredite indeksirane u funtama
  • 2,42 odsto na kredite u rubljama i dinarske kredite indeksirane u rubljama
  • 4,55 odsto na kredite u kineskim juanima i dinarske kredite indeksirane u kineskim juanima

Kamatne stope za druga privredna društva:

  • 7,57 odsto na kratkoročne kredite u dinarima
  • 8,30 odsto na dugoročne kredite u dinarima
  • 6,12 odsto na kratkoročne kredite u evrima i dinarske kredite indeksirane u evrima
  • 6,23 odsto na dugoročne kredite u evrima i dinarske kredite indeksirane u evrima
  • 7,54 odsto na dugoročne kredite u švajcarskim francima i dinarske kredite indeksirane u švajcarskim francima
  • 8,20 odsto na kratkoročne kredite u američkim dolarima i dinarske kredite indeksirane u američkim dolarima
  • 4,25 odsto na dugoročne kredite u američkim dolarima i dinarske kredite indeksirane u američkim dolarima

Kamatne stope primenjuju se i na zajmove.

Poreski savetnici napominju da je u slučaju da se obveznikova transferna cena po osnovu transakcije sa pojedinačnim povezanim licem razlikuje od cene te transakcije utvrđene primenom principa “van dohvata ruke”, on dužan da u poresku osnovicu uključi iznos pozitivne razlike između prihoda ili rashoda po osnovu te dve transakcije.

“U zaključku dokumentacije o transfernim cenama obveznik prvo utvrđuje iznos korekcije transfernih cena za svaku pojedinačnu transakciju sa pojedinačnim povezanim licem, odnosno za svaku vrstu transakcije sa pojedinačnim povezanim licem, a zatim sabiranjem iznosa utvrđuje ukupan iznos korekcije transfernih cena po osnovu transakcija sa pojedinačnim povezanim licem”, objašnjavaju poreski savetnici.

Poreski obveznik ima pravo da izvrši prebijanje pozitivnih i negativnih efekata transfernih cena sa pojedinačnim povezanim licem, i to i na prihodnoj i na rashodnoj strani.

Takođe, poreski obveznik može samostalno da utvrdi kamatne stope, u skladu sa zakonom, ali u tom slučaju, prema rečima poreskih savetnika, ima pravo da umesto iznosa kamate koje propisuje ministar za potrebe utvrđivanja iznosa kamatne stope primeni opšta pravila o utvrđivanju cene transakcije po principu “van dohvata ruke”.

Licem povezanim sa obveznikom smatra se ono fizičko ili pravno lice u čijim se odnosima sa obveznikom javlja mogućnost kontrole ili značajnijeg uticaja na poslovne odluke. Zakon o porezu na dobit pravnih lica ("Sl. glasnik RS", br. 25/2001, 80/2002, 80/2002 - dr. zakon, 43/2003, 84/2004, 18/2010, 101/2011, 119/2012, 47/2013, 108/2013, 68/2014 - dr. zakon, 142/2014, 91/2015 - autentično tumačenje, 112/2015, 113/2017, 95/2018, 86/2019, 153/2020 i 118/2021) je okarakterisao četiri nivoa povezanosti.

Pravna lica između kojih postoji mogućnosti kontrole ili mogućnost značajnijeg uticaja na poslovne odluke – posedovanje najmanje 25 odsto udela ili akcija, odnosno glasova u organima upravljanja. Zatim, to su pravna lica kod kojih isti pojedinci ili preduzeća učestvuju u upravljanju i kontroli ili kapitalu.

Povezanim licima se, prema zakonu, smatra i rodbina vlasnika pravnih lica koja je povezana po osnovu posedovanja najmanje 25 odsto udela ili akcija, odnosno glasova u organima upravljanja društva, kao i pravna lica iz jurisdikcija sa preferencijalnim poreskim sistemom – takozvanih poreskih rajeva.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 04.06.2024.
Naslov: Redakcija