Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ALIMENTACIONOM FONDU: Prema Predlogu zakona koji je pripremilo Udruženje pravnika Srbije, fond namenjen deci koja ne dobijaju izdržavanje od drugog roditelja punio bi se novcem od sudskih taksa, prekršajnih kazni, donacija


Udruženje pravnika Srbije pripremilo je Predlog zakona o alimentacionom fondu, o čemu će stručnjaci raspravljati na predstojećem međunarodnom stručnom skupu “Budvanski pravnički dani”.

Zamišljeno je da se alimentacioni fond formira kao samostalno pravno lice pri ministarstvu koje se bavi socijalnom politikom. Budžet ovog fonda puniće se iz novčanih sredstava koje ostvaruje pravosudni sistem, a to su sudske takse, novčane kazne, sredstva oduzeta usled izvršenja krivičnih dela, prekršajne kazne, ali i donacije, a kasnije će se fond jednim delom i samofinansirati– kaže profesor emeritus dr Nebojša Šarkić, predsednik Udruženja pravnika Srbije.

U praksi su mnogobrojne situacije da roditelj koji brine o detetu – ne može da naplati potraživanje od davaoca izdržavanja, odnosno drugog roditelja koji je nepoznat, ili nezaposlen, ili se nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne. Predlog zakona predviđa da se roditelj, uz dokaz o nemogućnosti namirenja, obraća alimentacionom fondu.

Iznos koji bi dete primalo po odluci suda od davaoca izdržavanja Alimentacioni fond će isplatiti detetu, odnosno njegovom zakonskom zastupniku. Nakon toga, shodno važećim pravilima iz izvršnog postupka, fond preuzima potraživanje prema davaocu izdržavanja. Logično je očekivati da će država, putem Alimentacionog fonda, biti sposobnija i veštija u mogućnosti da naplati potraživanje nego što to može roditelj koji brine o detetu – kaže dr Nebojša Šarkić.

Ističe da je zadatak Udruženja pravnika Srbije (UPS) da podstakne izmene zakonskih propisa ili da inicira nove propise u oblastima koje nisu pravno uređene. Zato je aktivnost u prethodnom periodu bila usmerena upravo na afirmaciju ideje o alimentacionim fondovima. Profesor Šarkić ističe da se ovi fondovi u uporednom pravu koriste kao mera zbrinjavanja dece čiji roditelji ne mogu ili neće da ispunjavaju svoje zakonske obaveze izdržavanja.

Na predstojećem međunarodnom skupu u Budvi, koje Udruženje pravnika Srbije organizuje zajedno sa udruženjem pravnika Republike Srpske, biće reči i o drugim aktuelnim temama, kao što je smanjivanje starosne granice za maloletne učinioce krivičnih dela, zatim maloletnički brakovi, nasilje u porodici, oduzimanje dece od nesavesnih roditelja. Na skupu se održavaju i posebni okrugli stolovi, pa će se ove godine obrađivati teme iz oblasti stvarnog prava, unapređenja radnopravnih odnosa i sporna pitanja iz oblasti krivičnog prava.

Udruženje pravnika Srbije predstavlja krovnu organizaciju svih pravnika u Republici Srbiji. Ima svoje teritorijalne ogranke, kao i specijalizovana udruženja za određene pravne oblasti. Ove godine udruženje je proslavilo 76 godina rada. Naravno, svi događaji u našem društvu odražavali su se i na status udruženja, kao i na oblike delovanja. Nakon raspada Jugoslavije, udruženje je formiralo Savez sa Udruženjem pravnika Republike Srpske, a sa drugim udruženjima pravnika ostvarujemo dobru saradnju – kaže dr Šarkić.

Poslednjih godinu dana udruženje je dobilo nov zamah u radu, pa je tako samo u ovoj godini održano više stručnih skupova – u Novom Sadu, u Vranju, Leskovcu, Vršcu i Kraljevu.

Ipak, centralna aktivnost udruženja su “Budvanski pravnički dani”, koji se već 27 godina organizuju početkom juna u Budvi. Skup radi tri dana sa opštim temama iz oblasti građanskog prava, prava osiguranja, prava Evropske unije, krivičnog, upravnog i radnog prava. Ovaj skup prati i zbornik, u kome je preko 30 stručnih radova pravnih stručnjaka sa univerziteta, iz sudstva, advokature, javnog beležništva, državnih institucija i privrede.

Udruženje podstiče svoje članove da posao pravnika obavljaju na najprofesionalniji mogući način. Afirmiše najviše vrednosti u zaštiti prava građana i njihove svojine. Članovi UPS u svom profesionalnom radu ne smeju vršiti nikakve oblike diskriminacije prema drugima, ma po kom osnovu, već samo da svoj posao vrše časno i u skladu sa najvišim profesionalnim standardima – kaže predsednik Udruženja pravnika Srbije.

Do kraja godine udruženje planira još dva značajnija skupa, i to krajem oktobra u Vršcu – o izvršnom i stečajnom pravu, a početkom novembra na Zlatiboru biće održan trodnevni skup pod nazivom “Nacionalna škola pozitivnog prava”.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 03.06.2024.
Naslov: Redakcija