Zastava Bosne i Hercegovine

ČETVRTI TEHNIČKI IZVEŠTAJ O NAPRETKU SRBIJE U REFORMI JAVNOG TUŽILAŠTVA: Ispunjeno četiri od 13 prelaznih merila Evropske unije


Srbija je do sada ispunila četiri od trinaest prelaznih merila Evropske unije u oblasti reforme javnog tužilaštva, zaključak je analize nivoa usklađenosti sa prelaznim merilima EU koju je uradilo Udruženje tužilaca Srbije. Četvrti tehnički izveštaj Udruženja, posvećen praćenju rezultata iz Poglavlja 23, koje se odnosi na reformu u oblasti pravosuđa, pokazao je da su od merila obuhvaćenih izveštajem ostvarena ona koja se odnose na sprečavanje sukoba interesa, propise o izvršenju i sveobuhvatnu bazu sudske prakse, dok se kod merila upravljanje ljudskim resursima, iako je formalno ispunjeno, kasni sa sprovođenjem strategije. Kako većina merila u sebi sadrži nekoliko elemenata, pored navedena četiri koja su ispunjena, može se reći da je još šest delimično ispunjeno, a da u preostala tri nije pokazan dovoljan napredak za njihovo ispunjenje.

U periodu obuhvaćenom izveštajem, od novembra 2022. do aprila 2024. godine, Srbija je imala niz aktivnosti usmerenih na izmenu seta pravosudnih zakona kojima bi se položaj pravosuđa usaglasio sa zahtevima procesa pridruživanja EU. Izmene Ustava iz februara 2022, a zatim i usvajanje zakona usklađenih sa novim uređenjem u februaru 2023. godine trebalo je da doprinesu unapređenju nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti i profesionalnosti pravosuđa. Međutim, proces usvajanja podzakonskih akata nije okončan do trenutka izrade izveštaja. Ostalo je da se pripremi i usvoji još nekoliko važnih podzakonskih akata, kao što su Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti i disciplinskom postupku javnih tužilaca i Pravilnik o upravi u javnim tužilaštvima.

Izveštaj o napretku reforme pravosuđa i usklađivanju sa kriterijumima za pridruženje Evropskoj uniji, Udruženje tužilaca Srbije priprema jednom godišnje. Četvrti izveštaj prati nešto duži vremenski period i obuhvata promene koje su se desile nakon izrade i objavljivanja prethodnog Izveštaja u novembru 2022. Od pedeset prelaznih merila praćeno je njih trinaest koja se odnose na ključne oblasti za reformu pravosuđa, a grupisana su u tri celine: jačanje nezavisnosti, jačanje nepristrasnosti i odgovornosti i unapređenje profesionalizma, stručnosti i efikasnosti pravosuđa.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Udruženje tužilaca Srbije, 28.05.2024.
Naslov: Redakcija