Zastava Bosne i Hercegovine

BELEX: Zabeležen prvi pad domaćeg tržišta akcija u 2024. godini


Domaće tržište akcija u maju registrovalo je prvi mesečni pad u tekućoj godini, koji je praćen prilično skromnim prometom. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 975,6 miliona dinara (8,3 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio jedan odsto na 995,4 poena.

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine nosi prinos od 13,7 odsto što je njen najbolji učinak od 2014. godine.

Najprometnija akcija u maju bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je registrovala promet od 85,3 miliona dinara u očekivanju preseka za dividendu u tekućem mesecu. Dunav osiguranje (DNOS) je zabeležilo promet od 10,2 miliona dinara, dok je Messer Tehnogas (TGAS), posle okončanja ponude za preuzimanja, registrovao realizaciju od 7,5 miliona dinara, piše Momentum Securities.

Dobitnike je predvodio Impol Seval (IMPL) koji je nakon najave nove, odlične dividende skočio 7,7 odsto na sedam hiljada dinara. Jedinstvo iz Sevojna (JESV) se oporavilo 6,3 odsto na 7.438 dinara, ali uz male promete na ceni zatvaranja u maju.

Nakon okončane ponude za preuzimanje od strane Messera, akcije Tehnogasa su očekivano pale četiri odsto na 24.001 dinar, dok je Metalac (MTLC) oslabio 3,8 odsto na 1.713 dinara nakon prolaska preseka za raspodelu dobiti. Energoprojekt holding (ENHL) je oslabio 2,7 odsto na 365 dinara, dok se NIS spustio 1,5 odsto na 849 dinara.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Biznis, 03.06.2024.
Naslov: Redakcija