Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O NAČINU IZDAVANJA, VOĐENJA EVIDENCIJA, IZGLEDU I NAČINU POSTAVLJANJA NALEPNICE ZA LAKA ELEKTRIČNA VOZILA: Od 15. juna 2024. godine vozači električnih trotineta moraju da imaju nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja


Od 15. juna vozači električnih trotineta mogu učestvovati u saobraćaju samo pod uslovom da imaju odgovarajuću nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, saopštio je MUP na svom Instagram nalogu.

Uz ovu informaciju MUP je naveo i koje su predviđene obaveze vozača električnih trotineta. Jedna od njih je ta da se električni trotinet vozi biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom.

- Ukoliko ne postoji predviđena staza, vozač električnog trotineta može se kretati kolovozom na putu na kome je ograničena brzina kretanja 30 km/h, odnosno 50 km/h ako ima više od 18 godina. Prilikom prelaska ulice, vozač električnog trotineta ne sme da ga vozi, odnosno mora da siđe sa električnog trotineta i pređe ulicu, osim na prelazu biciklističke staze - ističe se u saopštenju.

Vozač električnog trotineta, podseća MUP, mora da nosi svetloodbojni prsluk kada se kreće kolovozom, a u uslovima smanjene vidljivosti i noću, vozač je u obavezi da nosi svetloodbojni prsluk i kada se kreće biciklističkom stazom.

Vozač električnog trotineta u obavezi da nosi zaštitnu biciklističku kacigu, a tokom vožnje zabranjeno je korišćenje slušalica u oba uva.

Naglašeno je i da se električnim trotinetom ne može prevoziti više osoba.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Biznis, 01.06.2024.
Naslov: Redakcija