Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Konverzija zemljišta bez naknade privukla 100 miliona evra investicija


Od kako je pre nepunih godinu dana ukinut Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu ("Sl. glasnik RS", br. 64/2015 i 9/2020) povećan je i broj izdatih građevinski dozvola i vrednost građevinskih radova na ovim parcelama, rekao je ministar građevinarstva Goran Vesić. On je dodao i da su na njima zabeležene investicije od 100 miliona evra, što je “značajno viša od one koju je država imala ranije kroz konverziju uz nadoknadu”, kroz koju je “zaradila” oko 31 milion evra.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 62/2023) nastavljena je svojinska transformacija na zemljištu u Srbiji proširivanjem kruga privrednika koji mogu steći pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade.

U aprili ove godine NALED je objavio istraživane prema kome je u tom trenutku bilo podneto 2.169 zahteva za konverziju bez naknade, od čega je pozitivno rešeno već više od polovine.

Skoro polovina kompanija koje su podnele ili su se spremale da podnesu zahtev za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine planiralo je investicije na tim lokacijama, trećina je u postupak ušla kako bi postali vlasnici građevinskog zemljišta, dok je 11 odsto planiralo da proda ove parcele, pokazalo je istraživanje.

Ukupno posmatrano, za građevinsko zemljište površine oko 1,2 miliona kvadratnih metara tada su planirane investicije u iznosu od 88 miliona evra, prema NALED-ovom istraživanju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 29.05.2024.
Naslov: Redakcija