Zastava Bosne i Hercegovine

SAVET EVROPE OTPOČEO NOVI PROJEKAT “SUZBIJANJE EKONOMSKOG KRIMINALA U SRBIJI”: Cilj dalje unapređenje borbe protiv ekonomskog kriminala i pranja novca


Borba protiv pranja novca, korupcije i organizovanog kriminala ostaje jedan od najvažnijih prioriteta za Srbiju zbog negativnog uticaja na vladavinu prava i ekonomski razvoj zemlje. Savet Evrope je posvećen pružanju kontinuirane podrške državnim organima Srbije kako bi se dosledno i održivo unapredili ključni mehanizmi za sprečavanje i borbu protiv pranja novca i korupcije. Ova podrška se oslanja na čvrstu saradnju sa državnim institucijama i civilnim društvom, a Savet Evrope će nastaviti da pomaže Republici Srbiji u unapređenju politika u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

Ovo su glavni zaključci konferencije održane 29.05.2024. u Beogradu, kojom je obeležen završetak četvorogodišnjeg projekta “Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji” i pokretanje nove faze podrške kroz projekat “Suzbijanje ekonomskog kriminala u Srbiji”.

Nadia Ćuk, zamenica šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu, u uvodnom govoru je istakla značaj saradnje Saveta Evrope sa Srbijom u borbi protiv ekonomskog kriminala, naglašavajući erozivni efekat pranja novca, korupcije i pratećeg kriminala na demokratiju i demokratske institucije. Gospođa Ćuk je potvrdila posvećenost Saveta Evrope da nastavi pružanje pomoći vlastima Srbije u pripremi za šesti krug evaluacije Moneyval-a i ispunjavanju preporuka GRECO-a iz petog kruga evaluacije Srbije.

Ana-Šarlot Malm, šefica Odeljenja za razvojnu saradnju u ambasadi Švedske, zemlje koja je finansirala projekat u Srbiji, naglasila je: “Opšti cilj švedske razvojne saradnje je stvaranje boljih uslova za život ljudi koji žive u siromaštvu i ugnjetavanju. Postoji jasna veza između pranja novca, organizovanog kriminala i raspodele resursa, ravnoteže snaga i ljudske bezbednosti. Projekat “Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji” je jedna od vodećih inicijativa Švedske u oblasti vladavine prava.”

Događaj je organizovan u okviru projekata Saveta Evrope “Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji” i “Suzbijanje ekonomskog kriminala u Srbiji”, koje finansira Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju, s ciljem pružanja podrške Srbiji u rešavanju sistemskih nedostataka za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Upravni odbor projekta, koga čine i predstavnici Komisije za hartije od vrednosti, je usvojio izveštaj o prethodnom projektu i plan rada u novom projektu za naredne četiri godine.


Izvor: Izvor: Vebsajt Komisija za hartije od vrednosti, 31.05.2024.
Naslov: Redakcija