Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENAMA I DOPUNAMA UREDBE O KATEGORIZACIJI DRŽAVNIH PUTEVA: Uvedena tri nova autoputa i 19 motoputeva


Uredbom o izmenama i dopunama Uredbe o kategorizaciji državnih puteva ("Sl. glasnik RS", br. 24/2024) uvedena su tri nova autoputa koja će nositi oznake A10, A11 i A12, a uvedena je i kategorija državni putevi IM reda - motoputevi za 19 brzih saobraćajnica.

Oznaku A10 imaće veza sa državnim putem A2 (Požega) - Sevojno - državna granica sa Bosnom i Hercegovinom (granični prelaz Kotroman), dok će oznaku A11 imati veza sa državnim putem A9 - Pančevo - veza sa državnim putem A1 (Batajnica).

Budući autoput A12 biće saobraćajnica na jugu zemlje koja se najavljuje kao "Autoput mira", a čija će trasa biti veza sa državnim putem A 1 (petlja Merošina) - Merošina - Prokuplje - Kuršumlija - administrativna linija AP Kosovo i Metohija (Merdare).

U kategoriju motoputeva, odlukom Vlade, svrstano je 19 saobraćajnica čije će oznake biti M1-M19.

Neke od njih su izgrađene i odavno u upotrebi, druge se grade dok su pojedine u planu za izgradnju.

M1 označava deonicu: Državna granica sa Mađarskom (granični prelaz Bački Breg) - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Novi Bečej - Kikinda - Državna granica sa Rumunijom (granični prelaz Srpska Crnja) - državni put u izgradnji poznat i kao Osmeh Vojvodine.

M2 je nova oznaka za Vezu sa državnim putem A1 (petlja Novi Sad jug) - Novi Sad - Irig - Ruma - veza sa državnim putevima A3 i A8 (petlja Ruma) - državni put u izgradnji poznat i kao Fruškogorski koridor

M3 je Veza sa državnim putem A 8 (Šabac) - Loznica - državni put u izgradnji, dok je M4 oznaka za deonicu Badovinci - Slepčević.

M5 je deonica Novi Bečej - Zrenjanin, a M6 deonica Beograd (petlja Kovilovo) - Pančevo.

M7 predstavlja deonicu: Veza sa državnim putem A1 (petlja Požarevac) - Požarevac - Veliko Gradište - Golubac - Donji Milanovac - Brza Palanka - državni put u izgradnji poznat i kao Dunavski koridor (do Golupca) sa nastavkom poznatim i kao Đerdapski koridor (od Golupca nadalje).

M8 je deonica Kladovo - Negotin - Zaječar, dok je M9 oznaka za deonicu Valjevo - Lajkovac veza sa državnim putem A2 (petlja Lajkovac) - državni put u izgradnji.

M10 je Veza sa državnim putem A2 - Lazarevac - Aranđelovac - Rača - Svilajnac - Despotovac - Bor - Zaječar.

M11 predstavlja Vezu sa državnim putem A1 i A3 (petlja Beograd) - petlja Aerodrom - petlja Mostar - veza sa državnim putem A1 i A9 (petlja Bubanj potok), odnosno dojučerašnji autoput kroz Beograd.

M12 je Veza sa državnim putem M11 (petlja Aerodrom) - Aerodrom "Nikola Tesla", dok je M13 Veza sa državnim putem A1 (petlja Mali Požarevac) - Mladenovac - Aranđelovac (veza sa državnim putem M 10).

M14 predstavlja deonicu Topola - Kragujevac, dok je M15 Veza sa državnim putem A1 (petlja Batočina) - Batočina - Kragujevac - Knić - veza sa državnim putem A5 (petlja Katrga).

M16 označava Vezu sa državnim putem A1 (Paraćin) - Zaječar - granični prelaz Vrška Čuka, a M17 Vezu sa državnim putem A5 - Kraljevo - Raška - Novi Pazar.

M18 je deonica Nova Varoš - Sjenica - Novi Pazar, dok je M19 oznaka za deonicu Raška - administrativna linija AP Kosovo i Metohija (Jarinje).

Javni put Novi Beograd (Vojvođanska ulica) - petlja Surčin jug privremeno se kategorizuje kao državni put II B reda oznake 475.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 25.03.2024.
Naslov: Redakcija