Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA KRAJNJEG KUPCA NA PRISTUP PODACIMA O SOPSTVENOJ POTROŠNJI ELEKTRIČNE ENERGIJE I PRIRODNOG GASA: Odluka će početi da se primenjuje 31. januara 2017. godine


Savet Agencije za energetiku Republike Srbije doneo je 27. jula, na osnovu Zakona o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014), Odluku o postupku ostvarivanja prava krajnjeg kupca na pristup podacima o sopstvenoj potrošnji električne energije i prirodnog gasa. Odluka će se primenjivati od 31.01.2017. godine, kada se stiču uslovi da i kupci prirodnog gasa mogu da ostvare ovo pravo.

Ovom Odlukom propisani su - postupak, vrsta podataka o potrošnji koje operator sistema pruža na zahtev krajnjeg kupca i obrazac na kome se podaci prikazuju krajnjem kupcu. Pri tom se podaci mogu dostaviti i snabdevaču koji kupca ne snabdeva, ako je u zahtevu i snabdevač označen za primaoca ovih podataka.

Krajnji kupci dobijaju mogućnost da zahtevaju podatke o potrošnji jednoobrazno prikazane na propisanom obrascu za period od poslednja 24 meseca. Kupci te podatke mogu da koriste, pre svega, za pronalaženje snabdevača na tržištu koji bi, na osnovu egzaktnih mernih i drugih podataka o potrošnji prikazanih na propisanom obrascu, trebalo da im preciznije formiraju ponudu za snabdevanje. Na osnovu ovako prikazane potrošnje, kupac će moći lakše da uporedi ponude snabdevača i izabere najpovoljniju.

Ova Odluka se ne primenjuje na krajnjeg kupca i trenutnog snabdevača kojima je operator sistema već omogućio pristup podacima preko baze podataka o potrošnji koju vodi operator sistema u skladu sa pravilima o radu sistema.

Izvor: Vebsajt Agencije za energetiku, 28.07.2016.
Naslov: Redakcija