Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 28. jula 2016. godine održana sednica Odbora za kulturu i informisanje - Donete odluke o pokretanju postupka za predlaganje kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, a koje predlažu ovlašćeni nadležni odbor Skupštine AP Vojvodine i udruženja izdavača elektronskih medija


Druga sednica Odbora za kulturu i informisanje

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje, održanoj 28. jula 2016. godine, članovi Odbora su, pre početka rada, u dnevni red uvrstili novu tačku - razno. Na sednici je razmatrana Informacija o postupku za izbor kandidata za članove Programskog saveta Javne medijske ustanove Radio -televizija Srbije. Članovi Odbora odlučivali su o pokretanju postupka za predlaganje kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koje predlaže ovlašćeni predlagač nadležni odbor Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i o pokretanju postupka za predlaganje kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koje predlaže ovlašćeni predlagač udruženja izdavača elektronskih medija.

Predsednica Odbora Maja Gojković je, tokom razmatranja Informacija o postupku za izbor kandidata za članove Programskog saveta Javne medijske ustanove Radio - televizija Srbije, podsetila da je Odbor za kulturu i informisanje, na sednici održanoj 25. novembra 2015. godine, doneo Odluku o pokretanju postupka za izbor kandidata za članove Programskog saveta Javne medijske ustanove RTS. Kandidati su imali rok od 15 dana da Odboru dostave svoje kandidature za Programski savet. Svoje pravo su iskoristila 42 kandidata, tako što su Odboru dostavili svoju kandidaturu za člana Programskog saveta. Odbor je na sednici, održanoj 22. januara 2016. godine, u skladu sa tačkom 8. Odluke obavio razgovor sa 37 kandidata koji ispunjavaju uslove javnog konkursa i koji su ostali pri svojim kandidaturama, jer su četiri kandidata podnela pisanu izjavu da povlače kandidaturu.

Predsednica Odbora naglasila je da je, s obzirom da su predloženi kandidati podneli pisanu izjavu u decembru mesecu 2015. godine, kojom se potvrđuje da ne obavljaju javnu i političku funkciju, potrebno da ponovo dostave izjavu.

Članovi Odbora usvojili su predlog da se uz ponovno dostavljanje pisanih izjava kojima se potvrđuje da kandidati ne obavljaju političku ili javnu funkciju, za šta je određen rok od 30 dana, ponovi i razgovor s kandidatima, nakon čega će Odbor utvrditi listu od 30 kandidata za članove Programskog saveta RTS-a.

Na sednici je usvojena Odluka da se pokrene postupak za predlaganje kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koje predlaže ovlašćeni predlagač nadležni odbor Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Članovi Odbora su na sednici usvojili i Odluku o pokretanju postupka za predlaganje kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koje predlaže ovlašćeni predlagač udruženja izdavača elektronskih medija.

Pod tačkom razno odlučeno je da se uputi zahtev predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja i Konkursne komisije, da Odboru dostave na upoznavanje pisano obaveštenje povodom konkursa za sufinansiranje medijskih projekata.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Maja Gojković, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Milorad Hadži Stošić, Aleksandra Čabraja, mr Jadranka Jovanović, Nikola Savić, Nataša Mićić, Bojan Torbica, Mirko Krlić, Đorđe Vukadinović, Aleksandar Jugović, Stanija Kompirović, Vesna Marković i Ljupka Mihajlovski, Nataša Mihajlović Vacić i Snežana Paunović.

Izvor: Press služba Skupštine, 28.07.2016.
Naslov: Redakcija