Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Predviđena kazna za roditelje koji ne vakcinišu decu je od 30 do 150.000 dinara. Od početka 2017. godine podneto 46 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu


Od početka 2017. godine inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 46 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, ali nema podataka koliko je do sada njih kažnjeno.

"Od početka godine bilo je 46 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu. Nemamo izveštaj Prekršajnog suda koliko je do sada njih kažnjeno zbog toga, te ne možemo da vodimo tu vrstu evidencije", rekao je pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović.

On kaže da je prošle godine inspekcija podnela 198 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

"Broj nevakcinisane dece je veći jer se dešava da jednu prijavu pišemo za roditelja koji nije vakcinisao dvoje i više dece", pojašnjava on.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da nije cilj da se roditelji kažnjavaju, već da im se kroz razgovor objasni da je vakcinacija neophodna i da spašava živote.

On je rekao da su podaci o obuhvatu vakcinacijom u Srbiji zabrinjavajući, da mnogi roditelji računaju da "neće njihovo dete da se zarazi ako su druga deca vakcinisana", te da ćemo pasti u zamku i dobiti epidemiju.

"Ovakav obuhvat MMR vakcinom kao što je u niškoj regiji (51 odsto), je visoko alarmantno da treba nešto preduzeti, a jedan od mogućnosti je da krenemo i po džepu ako nemamo dovoljno zdravstvene kulture", rekao je Vicko.

Kultura se najviše uči preko džepa, kaže on, i dodaje da je vakcinisao svoje dete i da nije imao nikakve nedoumice i da razmišlja i o neobaveznim vakcinama.

"Mislim da je Zakon dobro postupio i da je pravo deteta da dobije vakcinu stavio iznad prava roditelja da o tome donese odluku", naglasio je on.

Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) predviđena kazna za roditelje koji ne vakcinišu decu je od 30 do 150.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Politika, 27.04.2017.
Naslov: Redakcija