Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O OCENJIVANJU POLICIJSKIH SLUŽBENIKA I DRUGIH ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Prvo polugodište policajcima se završava 30. juna, a ocene bi trebalo da im budu saopštene tokom jula 2017. godine. Ocenjivaće se pored ostalog upravljanje učinkom, služenje građanima, inovativnost i profesionalizam u radu. Nezadovoljni ocenom mogu na popravni. Rok da poprave utisak i dobiju bolju zaključnu ocenu je šest meseci


I tek promovisani, ali i policajci sa višegodišnjim stažom ubuduće će dva puta godišnje dobijati ocene za svoj rad i jednu zaključnu koja će biti važan preduslov za napredovanje. U MUP-u smatraju da je novi način ocenjivanja rada zaposlenih objektivniji od postojećeg. Kažu da nova Uredba o ocenjivanju policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 17/2017) predviđa različite mehanizme kojima se čuva nepristrasnost ocenjivača. Stručnjaci smatraju da je taj propis dobar iskorak, ali ukazuju i na moguće probleme u njegovoj primeni.

Prvo polugodište policajcima se završava 30. juna, a ocene bi trebalo da im budu saopštene tokom jula. Ocenjivaće se pored ostalog upravljanje učinkom, služenje građanima, inovativnost i profesionalizam u radu. Nezadovoljni ocenom mogu na popravni. Rok da poprave utisak i dobiju bolju zaključnu ocenu je šest meseci.

"Ranije je bilo dovoljno da tokom prethodne dve godine nemate nedovoljnu ocenu i da možete da napredujete, a sada je potrebna prosečna trogodišnja ocena četiri. Znači, kriterijumi su oštriji, samim tim zaposleni su mnogo više zainteresovani za ovu temu", kaže Katarina Tomašević iz MUP-a.

Zainteresovani jesu, ali oduševljeni nisu svi.

"Biće mnogo objektivnije, transparentnije i poštenije nego dosadašnje ocenjivanje. Smanjuje se prostor za zloupotrebe. Eventualne mane ćemo videti kada počne da se primenjuje", kažu u Nezavisnom sindikatu policije.

"Odmah se nameće pitanje netransparentnosti, jer su rezultati postupka ocenjivanja poverljivi. Način ocenjivanja je nejasan. Žališ se onome ko te je ocenio", navode iz Policijskog sindikata Srbije.

Poznavaoci prilika kažu da će biti teško izmeriti i oceniti nečiju profesionalnost. Kao dobar primer navode britansku policiju u kojoj postoji tačno uputstvo na osnovu kojeg starešina ocenjuje rad. Da bi ocenjivanje bilo objektivno smatraju da treba uvesti jasne kriterijume.

"Postoji jedan član u samoj toj Uredbi koji govori da, ako policajac nije zadovoljan ocenjivanjem, formira se komisija i tu komisiju imenuje i razrešava ministar unutrašnjih poslova, što nije dobro rešenje jer se ponovo daje jedno novo diskreciono ovlašćenje ministru, postavlja se pitanje zbog čega se to radi", kaže Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

"Činjenica je da ministar formira komisiju. Međutim, komisija će uvek biti različita, tročlana i uvek će biti jedna osoba iz ljudskih resursa, jedan zaposleni iz sekretarijata, dakle dva pravnika i treće lice će biti ocenjivač koji je dao tu ocenu kako bi mogao da obrazloži. Na taj način, uvođenjem još jednog korektivnog faktora, mislimo da su zaposleni zaštićeniji", kaže Katarina Tomašević iz MUP-a.

S obzirom na to da će od ocene zavisiti karijera oko 42 hiljade zaposlenih u Ministarstvu i Direkciji policije nadležni iz MUP-a kažu da će sprovesti sve moguće mere i obuke kako bi ova reformska aktivnost zaživela u punom obliku i na pravi način.

Izvor: Vebsajt RTS, Veljko Medić, 26.03.2017.
Naslov: Redakcija