Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI KORISNIKA FINANSIJSKIH USLUGA: Zakon predviđa da korisnik ima pravo da u bilo kom momentu, u potpunosti ili delimično, izvrši svoje obaveze iz ugovora o kreditu, u kom slučaju ima pravo na umanjenje ukupne cene kredita za iznos kamate i troškova za preostali period trajanja tog ugovora (prevremena otplata)


Banke u Srbiji ne naplaćuju naknade za prevremenu otplatu kredita, izuzev kada se radi o stambenim kreditima. Prema važećem zakonu, kod stambenih kredita ova naknada može biti najviše jedan odsto od iznosa prevremeno otplaćenog kredita.

Ukoliko neko želi da prevremeno otplati kredit, delimično ili u celosti, potrebno je da banci podnese pismeni zahtev. Tom prilikom dobiće potvrdu o visini duga, uz napomenu da visina duga važi na dan izdavanja potvrde.

Ukoliko prevremenu otplatu ne izvršite istog dana, već to učinite kasnije, neophodno je da na taj dan još jednom proverite visinu duga, jer će on biti uvećan za iznos kamate za protekli period.

Prevremena otplata kredita regulisana je Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 139/2014), koji predviđa da korisnik ima pravo da u bilo kom momentu, u potpunosti ili delimično, izvrši svoje obaveze iz ugovora o kreditu, u kom slučaju ima pravo na umanjenje ukupne cene kredita za iznos kamate i troškova za preostali period trajanja tog ugovora (prevremena otplata).

Izvor: Vebsajt Blic, Sonja Todorović, 27.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija