Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMEŠTANJE PALATE PRAVDE U KATANIĆEVU ULICU: Nakon rekonstrukcije u Palati pravde u Savskoj ulici biće smešteni Više javno tužilaštvo i Viši sud, zatim Prvo osnovno javno tužilaštvo i krivično odeljenje Prvog osnovnog suda, kao i pritvorska jedinica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Drugi osnovni sud i tužilaštvo svoju stalnu adresu dobiće u Katanićevoj 15, u zgradi nekadašnjeg Vojno-tehničkog instituta


Beogradska Palata pravde u kojoj su smeštena krivična odeljenja četiri suda i nadležna tužilaštva trebalo bi da kompletno bude iseljena tokom letnjih sudskih ferija, pošto je početak rekonstrukcije najveće sudske zgrade u Srbiji planiran za septembar 2016. godine.

Izrada plana razmeštaja pravosudnih organa iz Palate pravde je u toku, a izvesno je da će sudovi i tužilaštva biti razmešteni na više lokalcija.

U Ministarstvu pravde rečeno je da će građani biti blagovremeno obavešteni o novim adresama, kao da njihovi procesi neće trpeti zbog selidbe sudova i tužilaštava.

Naime, sudije, tužioci i zaposleni zajedno sa svim predmetima trebalo bi da se tokom letnje pauze u suđenjima, koja je uobičajena u avgustu, privremeno premeste na druge lokacije za vreme radova na sanaciji i rekonstrukciji sudske zgrade, koji su planirani da traju dve godine.

Nakon rekonstrukcije u Palati pravde u Savskoj ulici biće smešteni Više javno tužilaštvo i Viši sud, zatim Prvo osnovno javno tužilaštvo i krivično odeljenje Prvog osnovnog suda, kao i pritvorska jedinica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Drugi osnovni sud i tužilaštvo svoju stalnu adresu dobiće u Katanićevoj 15, u zgradi nekadašnjeg Vojno-tehničkog instituta čija se komletna rekonstrukcija završava sredinom leta.

Što se tiče sedmospratne zgrade Palate pravde, koja ima i svoju garažu i pritvorske jedinice, pored celog postojećeg objekta biće adatpirana i pripadajuća katastarska parcela sa pristupnim platoom i ostalim pešačkim prilazima.

Projektom rekonstrukcije i adaptacije predviđa se prostorno, programsko, funkcionalno, tehničko i tehnološko unapređenje i osavremenjavanje uslova i standarda rada, svih neophodnih instalacija, sistema i opreme za efikasno, sigurno i bezbedno odvijanje svih radnih procesa budućih korisnika, navode u Ministarstvu pravde.

Takođe napominju da je u toku je priprema tendera za rekonstrukciju i sanaciju zgrade, čija je ukupna neto površine 26.340 kvadratnih metara.

Radovi na adaptaciji zgrade biće finansirani iz kredita Evropske investicione banke.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.05.2016.
Naslov: Redakcija